Jobban kamatoztak a műtárgyak a bankbetéteknél

A banki kamatoknál több mint ötször nagyobb hozamot ért el tavaly az első, és mindeddig egyetlen, műtárgyakkal foglalkozó hazai befektetési alap. A Certinvest Artă Românească 32,16 százalékos hozamot ért el a lej alapú-, és 21,27 százalékot az euró alapú befektetések esetében.

Kitűnő eredménnyel zárta a 2013-as évet az egyetlen, kizárólag műtárgyakkal kereskedő romániai befektetési alap. A Certinvest Artă Românească 32,16 százalékos hozamot ért el a lej alapú-, és 21,27 százalékot az euró alapú befektetések esetében. A három évvel ezelőtt indult pénzügyi intézmény jelenleg 2,5 millió eurós aktívumokkal rendelkezik, a lehetséges minimális befektetés értéke 5.000 euró.  

Răzvan Rusu igazgató elmondása szerint a befektetési alapnak saját szakemberei vannak, akik kiválasztják a kedvező befektetésnek tűnő, megvásárlandó műtárgyakat, majd ellenőrzik azok eredetiségét, s ezzel párhuzamosan folyamatosan értékesítenek is. A befektetési alap kizárólag román művészek alkotásaival kereskedik.

A Certinvest Artă Românească idén áprilisban megszűnik, de röviddel azután indul egy új, azonos jellegű befektetési alap, melynek portfóliójában a kortárs művészet a jelenlegi 10 százalék helyett 20 százalékkal szerepel majd. Răzvan Rusu szerint ezt az indokolja, hogy egyre nagyobb a kereslet a kortárs alkotók művei iránt. A közelmúltban, egy londoni árverésen 140 ezer euróért kelt el egy 32 éves nagybányai képzőművész, Adrian Ghenie egy festménye. A hazai műtárgy-kereskedelem éves forgalma 10-12 millió euró körül mozog.  

A Certinvest Artă Românească hozama több mint ötszöröse a bankbetétek után tavaly fizetett legmagasabb kamatoknak, a lej- és az euró alapú befektetések esetében egyaránt. Ugyanakkor a 32,16 százalékos hozam a befektetési alapok esetében is kiemelkedően jó eredménynek számít. Ennél nagyobb, 37 százalékos nyereséget tavaly egyetlen befektetési alap, az Audas Piscator ért el, annak köszönhetően, hogy valutába is fektetett, ami kockázatos ügyletnek számít. A második legnyereségesebb befektetési alap a Certinvest BET FI Index volt, 26,9 százalékos hozammal, a harmadik pedig a Certinvest BET Index, 24,7 százalékkal. Ezen befektetési alapok kizárólag részvényekkel kereskedtek. Egy évvel korábban a Certinvest BET FI Index volt a legjövedelmezőbb romániai befektetési alap, 41,1 százalékos profittal.

Ha bank helyett befektetési alapnál helyezzük el a pénzünket, nem jelenti automatikusan azt, hogy többet fog fiadzani, sőt, még egy adott befektetési alap korábbi nagyszerű eredményei sem garantálják a sikert. A kizárólag a bécsi tőzsdén jegyzett részvényekkel kereskedő BT Index ATX 2012-ben 23,9 százalékos hozamot produkált, tavaly azonban csupán 3,55 százalékosat, betudhatóan annak, hogy a nagyvilágban érvényesülő trendtől eltérően, az egykori császárváros tőzsdéje igen gyengén muzsikált.

Még rosszabbul jártak azok, akik a Raiffeisen Prosperre bízták a pénzüket, arra számítva, hogy hasonlóan jó eredményt ér el, mint 2012-ben, amikor 23,7 százalékos hozamot produkált. A Raiffeisen Prosper tavaly nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze 2,68 százalékos nyereséget termelt, aminél már jó néhány bank is magasabb kamatot fizetett.

 

Kimaradt?