Tervezet: korlátoznák a hipermarketek hétvégi nyitvatartását

Zárva tartaná hétvégén az áruházláncokat egy liberális parlamenti képviselő. Marin Anton törvénymódosító javaslatát szerda délután tárgyalta az alsóház mezőgazdasági szakbizottsága – számolt be az Agerpres.

A politikus az élelmiszerek forgalmazását szabályozó, 2009/321-es törvényt módosítaná. Javaslata szerint a hipermarketeknek és diszkontáruházaknak (Carrefour, Auchan, Kaufland, Lidl, Real stb.) szombaton 14 órától hétfő reggelig kötelezően zárva kell tartaniuk.

A képviselő a hazai kiskereskedőket támogatná az intézkedéssel. Szerinte a jelenlegi törvény a nagykereskedőknek kedvez és halálra ítéli a kisboltokat. Emellett szerinte a módosítás a hazai kistermelőknek is kedvezne, mert a hétvégi bevásárlók ezentúl a piacokról szereznék be a friss zöldséget, gyümölcsöt.

Az áruházláncok szövetsége természetesen elutasítja a javaslatot. Elnöke, Delia Nica szerint a nyitvatartás korlátozása leépítésekre kényszeríti a hipermarketeket. Mint mondta, a szövetség a 2009/321-es törvény hatályon kívül helyezését szorgalmazza, mert a jogszabály előírásai mára már elavultak. Marin Anton javaslatának vitáját a későbbiekben folytatják.

Kimaradt?