Terítéken a környezetudatosság Brüsszelben

Több módosítójavaslatot is tett az energiaügyi állami támogatásokra vonatkozó új uniós iránymutatásokra, a mindenki számára megfizethető energiára vonatkozóan, illetve a csomagolási hulladékok csökkentése érdekében, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának állandó tagja, környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának szerdai ülésén. 

A biológiai úton lebomló műanyag tasakok használata, újrafelhasználása egyéni döntés, a környezettudatos magatartás kérdése, amelynek kialakításában az oktatási intézményeknek fontos rendeltetésük van. Éppen ezért hangsúlyozni kell szerepüket a gyerekek felelős viselkedésében, környezettudatos magatartásának kialakításában – fogalmazott Borboly Csaba, akinek módosító javaslatát elfogadta a testület.

Adottságaik alapján a régiók célzott forrásokhoz kell jussanak, továbbá a környezetvédelem és hatékony energiafelhasználás érdekében tett konkrét lépések mellett elengedhetetlen a lakosság környezettudatos nevelése. A sokféle energiaszolgáltató jelenléte az energia termelésének és fogyasztásának folytonosságát jelenti, ugyanakkor hatékony termelésre, illetve a technológiai innovációra ösztönzi a termelőt – véleményez módosító javaslatában Borboly Csaba.

„ A szakbizottság által tárgyalt vélemények kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy egy megawattos teljesítményig az unió támogatja a helyi energiatermelő beruházásokat Európa energiafüggőségének felszámolása érdekében. Helyi kezdeményezések és összefogások révén ösztönözni kell a közösségeket az ilyen beruházásokra. Az egyre több kistermelő jelenléte és a támogatásuk szükséges ahhoz, hogy Európa-szinten fel tudják venni a harcot az oligarchiákkal és a különböző érdekek érvényesülésével”, foglalta össze az elöljáró.

Az elöregedett erőműpark hatékonyságának növelése uniós támogatás révén az energiahatékonyság javítása mellett az energiafüggőség csökkentését is eredményezné. A védelemre szoruló fogyasztók terheinek csökkentése és a lakosság tudatos energiahasználatra való ösztönzése a tanácsadás mellett konkrét támogatási intézkedések megvalósításával lehet sikeres, mint a távfűtési rendszerek fűtéstechnikájának korszerűsítése, az épületek szigetelésének javítása. Mind háztartási, mind pedig térség és régió szintjén, a saját fogyasztást kielégítő megújuló energiák alkalmazása csökkenti a kiszolgáltatott energetikai helyzetet. A helyi energiaforrások haszonélvezői a helyi fogyasztók kell legyenek, akár olcsóbban hozzájutva a szükséges energiához – véleményezett Borboly Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?