Ponta adókedvezménnyel serkentené fogyasztásra a lakosságot

Adókedvezményt ajánl a kormány az átlagbérnél kisebb jövedelemmel rendelkező hiteleseknek, ha törlesztőrészleteik két évig tartó megfelezéséről és a futamidő ugyanilyen mértékű meghosszabbításáról állapodnak meg a bankokkal - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő szerint csak azok az adósok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akinek nincs három hónapnál nagyobb elmaradásuk a törlesztésben. Számukra a futamidő kétéves meghosszabbításából adódó kamatkülönbözetet adókedvezménnyel fedezné a román állam - tette hozzá. A kormány számításai szerint az intézkedés 900 ezer embert érinthet: ha valamennyien átütemezik adósságukat, a felszabaduló pénz 4 milliárd lejjel növelhetné idén a fogyasztást Romániában.

A kormányfő kifejtette: a nettó átlagbér most 1610 lej Romániában, és ha egy ennél kisebb jövedelmű munkavállalónak vagy nyugdíjasnak például 800 lejes havi törlesztőrészlete van, akkor az illető két évig havi négyszáz lejt fog a banknak fizetni. Ugyanakkor két évvel meghosszabbodik a futamidő, és a különbözetet majd akkor kell törlesztenie, az átütemezéssel kapcsolatos kamattöbbletre az állam a két éves időszak lejárta után, a jövedelemadó egy részének elengedésével biztosít fedezetet - magyarázta.

Liviu Voinea költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter szerint az adókiesés a GDP legfeljebb 0,1 százalékára rugó terhet jelent majd az államnak, de szerinte ez már előre megtérül, mert a magasabb fogyasztás miatt nőnek az ÁFA-bevételek és a fogyasztásnövekedésnek gazdaságélénkítő hatása is lesz.

Ponta közölte: a fogyasztásserkentő konstrukcióról hétfőn az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalap küldöttségével is megállapodott, és a kabinet hamarosan kormányrendeletben pontosítja az adókedvezményes hitelátütemezés feltételrendszerét, amely április elsejétől léphet hatályba.

Kimaradt?