Bekerülnek az európai jogrendbe Borboly Csaba javaslatai

Az erdőket és az erdőalapú ágazatot érintő új uniós erdőgazdálkodási stratégiára, illetve a szennyezéspolitikára vonatkozóan is pozitívan voksoltak a tagok a Régiók Bizottságának (RB) múlt heti plenáris ülésén. Mindkét javaslatot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tette.

Az erdőgazdálkodást érintő jelentése felhívja a figyelmet, hogy a foglalkoztatottság növelése, az innováció ösztönzése érdekében a faépítészetben, fontos lenne az előnyös adózási feltételek biztosítása a kis- és középvállalkozások számára. Utóbbiak ösztönzése egyben elősegíti a regionális szakpolitikák gyakorlatba ültetését, illetve a hálózatok létrehozását. Továbbá fontos a decentralizált, fenntartható kommunikáció a helyi érintettekkel egy közös erdőkultúra kidolgozása érdekében, amelynek célja a többirányú erdőfejlesztési politikák helyi elfogadása és operatív gyakorlatba ültetése - olvasható a módosító javaslatban.

Az erdőgazdálkodás témakörében több javaslatot elfogadott a Bizottság, egyet elutasított, amely a kis műhelyeknek, a családi vállalkozásoknak biztosított volna uniós támogatást. De megszavazták azt a módosítást, amely nagyobb beleszólást enged a helyi közösségnek, az érintettekkel való szorosabb együttműködésre irányul. A javaslatoknak az elfogadása azért fontos, mivel ezek már biztosan bekerülnek az európai jogrendbe – összegzett Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke az RB raportőreként mutatta be január 30-án véleménytervezetét Az európai felsőoktatás a világban témában, amelyet egyhangúlag megszavazott a testület.

Kapcsolódók

Kimaradt?