Teljesítettük tavaly az államháztartási hiánycélt

Románia államháztartási hiánya tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékát tette ki és ezzel megfelelt a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt célértéknek. A pénzügyminisztérium szerdai közlése szerint a bevételek és a kiadások egyaránt a GDP 0,9 százalékának megfelelő értékkel csökkentek tavaly - írta szerdán a Mediafax.

Az államháztartási hiány 15,77 milliárd lej (3,4 milliárd euró) volt,  valamivel kevesebb a vállalt 15,9 milliárd lejnél. Az első tizenegy hónapban még csak a GDP 1,56 százaléka volt a deficit, ami azt jelenti, hogy az utolsó hónapban a kiadások 6 milliárd lejjel (1,3 milliárd euró) voltak magasabbak, mint a bevételek. Az államkassza bevételei tavaly a GDP 32 százalékát tették ki.

A kormány novemberben állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) abban, hogy a korábban rögzített 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány helyett a deficit elérheti a 2,5 százalékot. Bukarestnek az idén 2,2 százalékra kell mérsékelnie államháztartási hiányát. Románia szeptemberben kötött újabb kétéves, négymilliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást az IMF szervezésében.

Kimaradt?