IMF

Băsescu ellenkezése miatt bukhat az IMF-hitelszerződés

Traian Băsescu ellenkezése miatt elbukhat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés, mert az államfő továbbra sem járul hozzá, hogy hét eurócenttel emeljék az üzemanyag jövedéki adóját, ezért nem írja alá az intézkedést tartalmazó szándéklevelet - derült ki csütörtökön, amikor az elnök az IMF küldöttségét fogadta.

A plusz adó kivetéséről a kormány az IMF-fel állapodott meg, és ennek alapján tervezte meg a 2014-es állami költségvetést. Az államfő korábbi ellenkezése miatt a Ponta-kabinet áprilisig elhalasztotta az üzemanyag jövedéki adójának eredetileg január elsejétől tervezett, pótlólagos emelését.

Băsescu nem akadályozhatja meg magát az adóemelést, de Románia nem küldhet olyan szándéklevelet a hitelmegállapodás végrehajtásának konkrét módjáról az IMF-nek, amelyen nem szerepel az államfő aláírása. Az elnök ezzel a szeptemberben megkötött elővigyázatossági hitelszerződést veszélyezteti.

"Nem jó ötlet az adóemelés"

Az államfő csütörtökön hivatalában fogadta az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttséget, amely felülvizsgálati látogatáson tartózkodik Bukarestben. A találkozón  emlékeztette az IMF-küldöttséget, hogy Romániának csak nagy áldozatok árán, a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentésével sikerült helyreállítania költségvetési egyensúlyát.

Băsescu szerint nem jó ötlet, hogy amint a gazdaságot sikerült növekvő pályára állítani, a kormány máris költekezni kezd, és növekvő kiadásait újabb adók kivetésével próbálja fedezni. "A lakosságot és a gazdaságot is sújtó hibának tartom az üzemanyag adójának emelését. Persze a felelősség önöket és a kormányt terheli, de én nem fogok ilyen intézkedéseket nyilvánosan támogatni. Nem kívánom megakadályozni a kormánnyal kötendő megállapodásukat, de ne kérjék azt, hogy aláírjam, amiben megegyeznek" - mondta az Andrea Schaechter vezette IMF-küldöttségnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?