Jól ment az üzlet tavaly a Molnak Romániában

Tavaly az első kilenc hónapban hét százalékkal növelte üzemanyag-eladását a Mol Románia annak ellenére, hogy a román piac két százalékkal visszaesett - írta hétfőn a Ziarul Financiar című gazdasági lap.

Az újság hétfőn elektronikus kiadásában a Mol Románia piaci helyzetéről és az idei terveiről írt. Daradics Kinga, a Mol Románia ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 7 százalékos eladás-növekedést úgy sikerült elérni a piacon tapasztalt általános visszaesés ellenére, hogy egyebek mellett nyolc új töltőállomást nyitottak.

A lap megállapította, hogy amennyiben a Mol Románia eladásának növekedési üteme a tavalyi egész évben folytatódik, akárcsak az első három negyedévben, akkor a vállalat üzleti forgalma meghaladhatja az egymilliárd eurót. 2012-ben a Mol Románia bevételei elérték a 930,8 millió eurót (4,1 milliárd lej), ami 25 százalékos növekedést jelentett 2011-hez képest. A lap szerint 2012-ben a Mol Románia nyeresége nettó 17 millió euró volt, miután a 2011-es évet több mint 3 millió euró veszteséggel zárta. A társaság még nem közölt adatokat a 2013-as évre vonatkozóan - írta a Ziarul Financiar.

Daradics Kinga megerősítette, hogy a Mol Románia 2014-ben is folytatja növekedési stratégiáját, és terveik szerint a jövő év végéig 15 százalékra növelik piaci részesedésüket. 2012 végén 12 százalékos részesedése volt a magyar olajipari cégnek Romániában - írta a román lap.

Az ügyvezető igazgató elmondta: jelentős növekedési potenciál rejlik a román üzemanyagpiacban, mert ezer lakosra 150-200 jármű jut, míg Magyarországon 300, Szlovéniában 500. Emellett az infrastruktúra állapota is hosszú távú fejlődési tényező, Romániában ugyanis összesen 600 kilométer autópálya van, míg például Lengyelországban 2000 kilométer.

Romániában évente összesen 5,7-5,8 millió tonna üzemanyagot értékesítenek, aminek 75 százalékát a gázolaj teszi ki. Mintegy 2 ezer töltőállomás létezik, a legkiterjedtebb hálózata (542 töltőállomás) az osztrák OMV tulajdonában lévő Petromnak van, majd a Rompetrol következik 405 kúttal, harmadik a Lukoil (301), a Mol negyedik helyet foglalja el 146 töltőállomással.

Kimaradt?