Bevallásos alapon kell adózni az otthoni pálinkafőzésért

Bevallásos alapon kell majd az otthoni pálinkafőzés nyomán jövedéki adót fizetni, mivel a kormány azt tervezi, hogy beszünteti a lepárló berendezések hatósági zárolásának gyakorlatát - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

Romániában idén harmadával magasabb a pálinkaadó mint tavaly, miután az általános szeszadó a 750-ről 1000 euróra nőtt hektoliterenként, így a házipálinka (tiszta alkoholra számított) kedvezményes adója is 375-ről 500 euróra emelkedett hektoliterenként. A törvények szerint 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt az általános szeszadó felét kell a saját használatra előállított gyümölcspárlat után befizetni.

Jelenleg a gazdáknak írásban kell bejelentenie a pálinkafőzést a területi vámhatóságnál, a vámosnak pedig kétszer kell kiszállnia a helyszínre: először azért, hogy levegye a lepárló berendezésre helyezett hatósági zárat, majd azért, hogy visszategye.

A Mediafax által ismertetett tervezet szerint a zárolás helyett a gazdák bevallása alapján fogják kiszámítani és behajtani a pálinkaadót. A főzés után legkésőbb három munkanapon belül kell majd bejelenteni, hogy hány fokos, és milyen mennyiségű párlat készült. Az ügymenet egyszerűsítésének szándékát azzal hozta összefüggésbe a hírügynökség, hogy Romániában most zajlik a pénzügyi hivatalok, a pénzügyőrség és a vámhatóság összevonása egy egységes adóhatósággá, a folyamat pedig létszám-leépítéssel jár együtt.

A saját használatra főzött 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,6 lej, az 55 fokos erdélyi pálinka után pedig literenként csaknem 13 lej jövedéki adót kell fizetni.

Romulus Dascălu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett: az alkoholtermékek 70-80 százalékának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik Romániában.

Kimaradt?