Itt tankolhatunk a legolcsóbban Romániában

Országos viszonylatban a 95-ös benzinnél literenként 30 banis eltérés is van egyazon cég kútjai között. Erdély magyarlakta vidéken  legolcsóbban  Nagyváradon lehet tankolni, és a kovásznai, illetve az érmihályfalvi autósoknak kell legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk.

Van két hírünk az erdélyi autósoknak, egy jó és egy rossz. A jó hír az, hogy tudjuk, hol lehet a legolcsóbban tankolni Romániában. A rossz hír az, hogy a legalacsonyabb árakkal dolgozó üzemanyagtöltő állomás, legalábbis a Capital gazdasági napilap adatai alapján, nem Erdélyben található, hanem Bukarestben, a város Piteşti felé vezető kijáratánál. Ennek üzemeltetője nem valamelyik nagy üzemanyag-forgalmazó vállalat, hanem a Carrefour, és a cég Militari-negyedbeli hipermarketjének közelében található. A Carrefour-kút az egyedüli, amelyet idehaza a francia áruházlánc üzemeltet, a Rompetroltól vásárolt üzemanyagokat forgalmaz, Super Euro 95-ös benzint és Euro 5-ös gázolajat.  

Az üzemanyagok ára egyébként nem csak a konkurens kutaknál különbözik, egyazon cégen belül is tetemes eltérések vannak. Nem egyértelmű az, hogy az árpolitikát milyen kritériumok alapján határozzák meg, legalábbis ami az árait a weblapján kutakra lebontva, naprakészen közlő Petromot illeti. A hazai piacvezető üzemanyag-forgalmazó a legkisebb árakkal Moldvában, Botoşani, Vaslui, Neamţ megyében dolgozik.

A 95-ös benzin literjét Botoşani városában a cikk megírásának időpontjában 5,60 lejért lehetett megvásárolni, Huşi-ban 5,61 lejbe, Piatra Neamţon pedig 5,62 lejbe került. Ennek alapján azt gondolhatnánk, hogy az árakat egy adott térség vásárlóerejéhez szabják, ám az erdélyi árak ennek ellentmondanak. Az nem meglepő, hogy Székelyföldön többe kerül a tankolás, mint a legszegényebb moldvai megyékben, Kézdivásárhelyen ugyanis 5,72 lej, Sepsiszentgyörgyön 5,74 lej, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában pedig 5,77 lej volt a benzin ára.

Azonban Marosvásárhelyen, ahol az átlagjövedelem magasabb a  Hargita megyeinél, a benzin olcsóbb volt, ha csak 1 banival is, mint a szomszéd megyében, míg Nagyváradon az egyik Petrom kútnál literenként már 5,65 lejért is lehetett tankolni. Kolozsváron 5,80 lejt is elkértek a 95-ös literjéért, ám ez még mindig kevesebb mint a kovásznai, illetve érmihályfávi 5,81 lej.

Ugyanazon a napon Szatmárnémetiben 5,75 és 5,77 lej közötti árat fizettek az autósok a benzin literjéért, Szilágcsehben pedig 5,79 lejt. A legdrágábban Bukarestben mérték a benzint, egyes kutaknál 5,90 lejbe került. Ez azt jelenti, hogy egy fővárosi gépkocsi-tulajdonosnak akár 15 lejjel többe kerülhet teletankolni a járművét mint egy moldvainak, míg egy átlagos csíkszeredai mintegy 6 lejjel többet fizet egy tele tank benzinért, mint egy nagyváradi, habár kevesebbet keres nála.    

Egy, az Agerpres hírügynökség által a közelmúltban készített összehasonlításból is az derül ki, hogy a legdrágábban a fővárosban és Ilfov megyében lehet tankolni. Az Agerpres a három legnagyobb hazai üzemanyag forgalmazó, a Petrom, a Rompetrol és a Lukoil árait hasonlította össze, és azt állapította meg, hogy az árak még Bukaresten belül is számottevő mértékben változnak, a benzinnél 7 banis, a gázolajnál pedig 8 banis eltérést találtak. A legdrágábban Bukarest legelőkelőbbnek számító, északi negyedeiben, valamint a Piteşti felé vezető autópálya környékén mérik az üzemanyagot.    

Több olyan hazai internetes portál van, mint például a www.pretbenzina.ro és www.gazonline.ro melyeken az aktuális üzemanyag árakat lehet figyelemmel kísérni. Mivel ezekre autósok töltik fel az információkat, a közölt árak nem feltétlenül reálisak, illetve esetleges, hogy éppen mely kutak szerepelnek aktuális adatokkal.  

 

Kimaradt?