Mindenkit lenyomott tavaly a Dacia az európai autópiacon

Egyre divatosabbak, egyre többeknek kellenek a Daciák. A márka a legjelentősebb növekedést tudta elérni Európa autópiacán – számolt be az autonavigator.hu.

Európa egészében folytatódott tavaly a hanyatlás, az év legerősebb hónapjának számító december ellenére is 1,7 százalékos mínusszal zárt az európai autópiac. Legjelentősebben (35 százalékkal) Ciprus számai csökkentek, a legtöbb autót viszont a legnagyobb, azaz a német autópiac veszítette el. Látványos a visszaesés Hollandiában is, a 16,7 millió lakosú országban azonban még így is csaknem 420 ezer autót adtak el.

A márkák sorában a Dacia növekedése a leginkább látványos. Csaknem negyedével nőtt a nevével román, amúgy (technikájával, tulajdonosi körével) inkább francia márka eladása. Nincs másik gyártó, amelyik ilyen mértékű hajrára lett volna képes. A Dacia erősödő számai a kis mértékű csökkenést mutató, de még mindig sokkal többet eladó Renault csoportszintű eredményeit is pozitívba fordította.

Az Európában legjelentősebb gyártónak számító Volkswagen-csoportnál hiába tudott nőni a SEAT és a Skoda is, a csoporteladások apadtak. Még jelentősebb a GM, illetve a PSA visszaesése. A legjelentősebb prémiumgyártók közül az Audinál és a BMW-nél éves szinten enyhe visszaesés, a Mercedesnél 5,1 százalékkal növelt eladás látható − köszönhetően a kecskeméti gyártású CLA- és B-osztálynak, valamint az egyre inkább a fiatalok felé nyitó modellpalettának.

Kimaradt?