Idén tovább csökkennek a lakásárak Erdélyben

Romániában Bukarest után Temesváron, Kolozsváron és Brassóban a legnagyobbak a lakásárak. Marosvásárhely a középmezőnyben helyezkedik el, a székelyföldi városokban még olcsóbbak az ingatlanok. Idén a tavalyi 5-10 százalékos csökkenést követően tovább esnek a lakásárak – tudtuk meg Trella-Várhelyi Tamástól.

A marosvásárhelyi lakásügynökséget irányító szakember érdeklődésünkre elmondta, az úgynevzett elit negyedekben érezhető a legkevésbé az árak változása. A városközpontban, valamint az orvosi egyetem és megyei kórház közelében található Kornisa negyedben sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezzel is magyarázható, hogy az árak itt nem mérséklődnek. Míg a Tudor lakótelepen egy kétszobás tömbházlakás ára 34-38 ezer euró között mozog, a Kornisán ugyanazért 38-40-42 ezret is elkérnek.

Ugyanez jellemzi a bérlakások árát is. Trella-Várhelyi Tamás elmondta, az orvosi egyetemhez közeli kiadó lakásokért mindig többet kérnek a tulajdonosok, hiszen az egyetemisták számára az a legideálisabb hely a lakhatásra.

Ügynökséggel jobban jár?

„Kiadó lakást kerestünk, a hely kevésbé volt fontos, inkább az árat néztük” – magyarázta érdeklődésünkre Kacsó Bernadette, aki férjével és kisgyerekével lakik albérletben egy Tudor-negyedbeli kétszobás tömbházlakásban. A lakást a tulajdonos előzőleg „rendbetette”, ami ez esetben azt jelenti, hogy a megrongálódott parkettre egész szobát betakaró szőnyegpadló került, a fűtést pedig egy vadonatúj elektromos berendezéssel oldotta meg. A konyhaablak viszont részben kitört, és mosogatni is csak hideg vízzel lehet. „Ezért havi 100 eurót fizetünk” – magyarázta az egyetemista anyuka, aki azt is elmondta, a tulajdonos biztosítéknak előre elkérte két havi lakbér árát.

Az ingatlanközvetítő szerint aki bérbe adja a lakását vagy albérletet keres, jobban jár, ha ezt ügynökségen keresztül teszi. Részben, mert „nagyobb a biztonság”, részben mert így nagyobb eséllyel találja meg a bérlő a számára legmegfelelőbb lakást, de a lakástulajdonos is biztosabb lehet abban, hogy nem maradt kárral.

Adót nem mindig fizetnek

„Egyszer megtörtént, hogy a lakók úgy költöztek ki a lakásból, hogy eleve nem szóltak, és nem csak a közköltséggel károsítottak meg, de minden mozdíthatót, még a mosdókagylót is magukkal vitték” – magyarázta egy lakástulajdonos, hogy miért van szükség egy-két havi lakbér előzetes kifizetésére. „Az esetleges károkat abból tudom fedezni. De ha normál körülmények között távozik a lakó, nem hagy hátra semmilyen adósságot, akkor természetesen visszakapja a pénzét” – részletezte a tulajdonos, aki elismerte: nem adózik-e a lakbér után. „Nem nagy összeg a havi száz euró, miért fizetnék ebből az államnak bármennyit is?” – fogalmazott.

Simon Péter diákoknak adja ki háromszobás tömbházlakását. „Orvostanhallgatók laktak hat évig a lakásban, tavaly végeztek, így új lakókat kerestünk” – mesélte. De előbb felújították a lakást, kifestették, új mosógépet, hűtőszekrényt, mosogatókagylót szereltek, kijavították a konyha és a főrdőszoba csempeburkolatát. „Most újból van három lakónk, elsőévesek az orvosin. Eddig nem voltak gondjaink, rendesen fizetnek” – mondta. Érdeklődésünkre közölte, hogy teljesen legálisan adta bérbe az ingatlant, adót fizet, a diáklányok a városi lakosságnyilvántartásban is szerepelnek. 

Kimaradt?