Elkezdődhet a gyümölcsfák metszése a kertekben, farmokon

Még csak január közepén járunk, de a szép napos időt kihasználva sokfelé metszik az alma, körte és szilvafákat, sőt imitt-amott már szőlőt is. Bencze Zoltán avasújvárosi gyümölcstermesztő mérnököt kérdeztük: vajon nem lehet ebből még baj, hisz a kalendáriumi és meteorológiai tél nagyobb része hátra van, és jöhetnek kemény mínuszok.

A szakember szerint használjuk csak ki nyugodtan ezt a tavaszias időt, különösen a nagyobb gyümölcsöskertekben és farmokon, ahol rengeteg az elvégzendő munka.

Nemcsak az alma- és körtefákat, de a csonthéjasok közül a szilvafákat is metszhetjük. A barackfákat még hagyjuk, mert azok érzékenyebbek és sérülékenyebbek, ott inkább várjuk meg a bimbózás idejét. Külön felhívja a figyelmet: a nagyobb vágásokat kenjük be olajfestékkel, nehogy rajta keresztül befertőzzön a fa!

Azzal is csak használunk, ha metszés közben eltávolított fertőzött ágakat-gallyakat lehetőleg külön rakjuk és mielőbb elégetjük.

Ami a szőlőt illeti, némileg óvatosabbnak kell lennünk, attól függően, hogy milyen övezetben található. Az alsóbb részeken, és nagyobb vizek közelében, ahol mindig erősebb a fagy, a nemes szőlő vesszője sérülékenyebb, ott nem árt, ha egy-két szemet ráhagyunk a metszésnél - a gyakorlott szőlőtermelők ezt jól tudják. De, aki egészen biztosra akar menni, annak azt ajánlja a szakember, hogy most csak a nagyobb „lombot” vágja le, aztán tavasszal véglegesítheti a metszést. „Ha már az időjárás ennyire kegyes hozzánk, akkor végezzünk el gyorsan ezekben a napokban egy lemosó-permetezést is, lehetőleg 3 százalékos kékkőoldattal, megelőzve a kártevők tavaszi elszaporodását” javasolta Bencze mérnök és hozzátette, az a rég bevált gyakorlat sem rossz, hogy a gyümölcsfák törzsét lemeszeljük, hadd óvja a fertőzésektől, ne engedje a kéreg alatt telelő kártevők elszaporodását.

Kimaradt?