A magyar OTP a legstabilabb romániai bank

Közzétette az Európai Bankfelügyelet a 64 banknál végzett átláthatósági vizsgálat eredményeit. A vizsgálatban résztvevő, a romániai piacon jelen levő pénzintézetek közül az OTP érte el a legjobb eredményt, fizetőképességi vagy tőkemegfelelési mutatója az átlagosnál magasabb, 15,4 százalék.

A vizsgált bankok átlagos fizetőképességi rátája 11,5 százalék. A fizetőképességi ráta azt mutatja, hogy egy adott pénzintézet üzletpolitikája mennyire előrelátó a fedezet-hitel arány szempomtjából. Az átláthatósági vizsgálatban egyetlen román tőkéjű bank sem szerepelt.

2013-ban egyébként két neves gazdasági szaklap, a Bloomberg és a Global Finance is összeállította a világ legstabilabb bankjainak listáját, teljesen eltérő eredménnyel. Előbbi a három leginkább mérvadó minősítő ügynökség, a Fitch, a Moody’s és a Standard & Poor’s hosszú távú minősítéseire támaszkodva rangsorolta a bankokat. A toplistát az európai hitelintézetek uralják, az első tíz hely kivétel nélkül az öreg kontinens bankjainak jutott.

Az élen a német Kfw áll, majd a holland Bank Nederlandse Gemeenten és a svájci Zürcher Kantonalbank következik. Az első tízbe még három német, két holland, valamint egy-egy francia és luxemburgi bank fért be, Romániában egyikük sincs jelen. Az ötvenes listán 17 európai bank szerepel, amerikai ellenben csak hat, s a legjobban jegyzett BNY Mellon csak a 31-ik helyen áll.

 A Bloomberg a fozetőképességi mutató és a bedőlt hitelek aránya alapján állította össze a rangsort, melyet a Qatar National Bank, a szingapúri Oversea-Chinese Banking és a Canadian Imperial bank of Commerce vezet. A húszas listán szereplő pénzintézetek fizetőképességi mutatója 14 és 21 százalék között mozog, míg a bedőlt hitelek aránya 0,1 és 1,5 százalék között van. A hazai bankrendszerben ez utóbbi mutató 19 százalékon áll.

Érdekesség, hogy a Global Finance által az első tízbe rangsorolt bankok egyike sem fért be a Bloomberg listájára. A Bloomberg rangsorban megtalálható hitelintézetek közül kettönek van romániai leányvállalata: a kilencedik helyen található amerikai Citigroupnak és a 19-ik Turkiye Garanti Bankasinak.    

 

Kimaradt?