Ez a légitársaság a legbiztonságosabb a világon

Az ausztrál Qantas lett 2013 legbiztonságosabb légitársasága az Airline Ratings repülésszakmai honlap összesítése szerint.

A honlapon megjelent közlemény szerint a 93 éve működő Qantasnak a jetkorszak 1951-es beköszönte óta egyetlen repülőgépe sem zuhant le, az első nemzetközi légitársaság volt, amely világkörüli szolgáltatást nyújtott, úttörő volt a kéthajtóműves gépek hosszú távú üzemelésének kidolgozásában, 1962-ben elsőként kezdte el a fekete dobozként ismertté vált repülési adatrögzítő használatát.

A cég emellett elsőként alkalmazta a műholdas helymeghatározó rendszer adatain alapuló automatikus leszállító berendezést, valamint a hajtóműveket folyamatosan megfigyelő rendszert.

A szakportál emellett hangsúlyozta, hogy 2013 a legbiztonságosabb év volt 1945 óta a repülésben: 29 balesetben összesen 269-en haltak meg, míg a tízéves átlag évi 32 baleset és 719 halott. A tavalyi balesetek közül kiemelték a tatárföldi Tatarstan regionális légitársaság Boeing 737-500-asának tragédiáját, amelyben 44 utas, valamint a személyzet hat tagja vesztette életét november 17-én. A Moszkvából Kazanba tartó gép a második megközelítést hajtotta végre az erős szélben, és újból átstartolt, majd lezuhant. A légitársaság 2013. december 31-ével megszüntette tevékenységét.

Az egyik legszerencsésebb balesetként a szakportál a dél-koreai Asiana Airlines balesetét említette San Fransiscóban: július 6-án a légitársaság Boeing 777-ese közvetlenül a földet érés előtt túl alacsonyan repült és a gép farkával a futópályát az óceántól elválasztó kőfalba csapódott, majd átperdült, kigyulladt és a futópálya mellett állt meg. A gépen 307-en utaztak, de mindössze hárman haltak meg.

A szakportál összesítése szerint a legbiztonságosabb légitársaságok a Qantas mellett egyebek mellett az Air New Zealand, az Emirates, a hongkongi Cathay Pacific, a japán All Nippon Airways és az angol Virgin Atlantic voltak. A legrosszabb mutatókkal az afganisztáni Kam Air, a kazahsztáni Scat Airlines és suriname-i Bluewing Airlines rendelkezik.

Kimaradt?