Világkiállításra kerülhet egy erdélyi koncepció

Vélhetően erdélyi pályázó is van a 2015-ös Milánói Világkiállítás Magyar Pavilonjának elkészítésére. Ezt biztosan nem tudni, hiszen a pályázás anonim, az ötletpályázatok jeligések, így a tervezők kiléte mindaddig titkos marad, amíg kihirdetik a nyertest. Azé lesz a nyertes pályázat, amelyik projekt a legtöbb internetes szavazatot kapja január 14-éig.

A magyar pavilon tervére összesen 45 pályázat érkezett be, ebből 15-öt választott ki egy szakmai zsüri – tudtuk meg a mordondir.ro-tól. A 15, jobbnál jobb terv között akad egy olyan is, melynek helyi elemei egyértelműen a népi értékeket támogatja, összetétele emlékeztet a székelyföldi falvak otthonaira. Jeligéje Szépvíz, és mindeddig a legtöbb voksot ennek a pályázatnak sikerült összegyűjtenie.

A versenyben lévő 15 pályázatra 2014.január 14-éig lehet szavazni, éjfélig. Eredményhirdetés január 15-én lesz.

Az Otthon alapgondolatára épülő pályázat az emberi élet három fő szakaszát követi: gyermekkor, felnőttkor és időskor, olyan emberléptékű elemekkel fűszerezve, amelyek a magyarság egészére jellemzők. Az alapgondolat szellemében a tartalmi kitöltés is az ésszerűséget követi, valamint felsorakoztatja a magyarság nagy neveit, akik az évszázadok során hozzájárultak az egész emberiség fejlődéséhez – amolyan magyar séta a tudomány világtörténetében játékoktól nagy felfedezésekig.

A figyelemfelkeltő harangtorony a gazdája a távcsöveknek; a játéktér izgalmas lehetőségeket kínál a magyar történelem és innováció játékos megismerésére; a népi életszervezést követve ismerkedhetnek a látogatók a nyári konyha kínálta gasztronómiával és a lakóház biztonságát élvező kiállítótérrel.

A csűr a befogadó tere a hagyományos és kortárs alkotásoknak és rendezvényeknek, és pihenésként a magyar borok zamatát élvezhetjük az élet bölcsebb időszakát idéző csendesebb kertben.

A 2015. évi milánói Világkiállításon 141 ország vesz részt, mottója: Táplálni a Földet, energiát adni az életnek. Olyan építményeket várnak, amelyek környezettudatos elvek mentén valósulnak meg. A kiírás szellemében kitüntetett figyelmet szentelnek a víz ésszerű használatának.

Az elődöntőben szereplő pályázatok közt számos rendkívül jó ötlet szerepel, az eddig összegyűlt szavazatok alapján szoros versenyben állnak a Szépvíz (386), a Malom (367) és a Fafű (351) jeligéjűek. Egy számítógépről (IP-címről) ugyanarra az épületre csak egyszer lehet leadni a szavazatot, viszont egyszerre több pavilonra is lehet voksolni.

Kimaradt?