Kamatmentes hitellel segítik a fiatal sváb vállalkozókat

Harminc fiatal vállalkozót, jobbára svábokat vagy sváb származásúakat segít kamatmentes hitellel az idén a német kormány támogatásával létrehozott szatmárnémeti Sathmaren Alapítvány. A kedvezményezetteket mintegy száz igénylő közül választották ki.

Az alapítvány igazgatója, Hölczli József a maszol.ro-nak elmondta, három alapvető szempontot vettek figyelembe. Fontos volt, hogy az illető fiatal legyen, lehetőleg olyan településen lakjon, ahol ma is élnek svábok és termelő vagy szolgáltató tevékenységet végezzen, a kereskedelem kizárt. Innentől nem számít, hogy az illető vállalkozónak mi a nemzetisége és milyen nyelven beszél.

A nyertesek a benyújtott pályázat tárgyától és megalapozottságától függően egyenként 15-20-25 ezer eurós kamatmentes hitelt kapnak, amelyet három, legfeljebb öt év alatt kell törleszteniük.

Az igazgató úgy véli, jó üzenete van annak, hogy legtöbben mezőgazdasági fejlesztésre –elsősorban gépvásárlásra – kértek kölcsönt, ami arra utal, hogy egyre többen látnak megélhetési lehetőséget vidéken, a visszakapott földek korszerű gépekkel és technológiával való megművelésében. Második helyen a kisipar áll, ami ugyancsak fontos megtartóerő a mind jobban elnéptelenedő falvakban.

A 24 éve működő Sathmaren Alapítványnak nem kis szerepe van abban, hogy sok Szatmár megyei sváb faluba a deportálások és Ceaușescu hírhedt „márkáért-svábot” kitelepítési akciója után is visszatért az élet. Az eltelt időben az alapítvány közel ezer kisvállalkozónak segített az említett módon az indulásban vagy a megkapaszkodásban. A több millió eurós támogatás eredményeként kimutathatóan hatezer munkahely jött létre a környéken.

Nem ez az egyetlen hatékonyan működő német alapítvány Szatmár megyében. A Hans Lindner Alapítvány támogatásával is sok itteni fiatal lett sikeres vállalkozó, főleg annak köszönhetően, hogy több hónapon át Németországban sajátították el a tudnivalókat. Ugyanakkor a Hans Lindner részt vesz a felnőttoktatásban is, különösen a munkanélküliek átképzésében keresettebb szakmákra.

Kimaradt?