Megsínyli a mezőgazdaság a tavaszias telet

Jelentős gondot okozhat a mezőgazdaságban a szokatlanul meleg januári időjárást. Megszenvedheti az őszi vetés, ha tartós marad a csapadékhiány – mondta el a maszol.ro érdeklődésére Könczei Csaba.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint az őszi vetések ígéretesek, viszont nagyon elkelne rájuk a hótakaró, hogy a száraz fagy miatt ne károsodjanak a kultúrák, így az őszi gabona vagy a repce. Egyelőre nem volt számottevő  afagy, éjszakánként nem hűlt a levegő hőmérséklete -15 Celsius fok alá, így az vetések nem károsodtak, de a szokatlanul meleg idő a kártevők elszaporodásának kedvez.

Könczei Csaba szerint tavasszal az jelenthet problémát, ha január-februárban nem lesz megfelelő mennyiségű hó, amely elegendő csapadékot biztosítana a terményeknek. A mezőgazdasági szakember rámutatott, hogy a rendkívül száraz 2012-es nyár, illetve a tavalyi év után még nem állt teljesen helyre a földekben lévő víztartalék, ezért lenne fontos, hogy kellő mennyiségű hó hulljon a télen.

Hozzátette: ha folytatódik az elmúlt években tapasztalt csapadékszegény időjárás, a gazdák komolyan el kell gondolkodniuk az öntözhető területek arányának növelésén. Kovászna megyében jelenleg a 82.000 hektár szántóból alig 1600 hektárt lát el vízzel öntöző berendezés, a Sepsiszentgyörgy melletti Szépmezőn, illetve megyeszerte még mintegy 1500 hektárnyi területet öntöznek a gazdák kutakból vagy patakokból.

Ha a mostani enyhe időt zord, fagyos idő követi, akkor az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak. A februári tavasz – márciusi tél az idei gyümölcs és szőlőtermést semmisítheti meg.  Súlyosbítja az időjárás a növényvédelmi helyzetet is. A kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelték át, tehát tavasszal nagymértékű elszaporodásukra kell felkészülnünk – írta honlapján Bálint György magyarországi kertészmérnök szaktekintély.

Könczei Csaba bízik abban, hogy a 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklusban lesz olyan pályázati program, amely az öntözőberendezések beszerzését támogatja. Elmondta, még nem ismerik a következő évekre szóló vidékfejlesztési pályázatokat, az első kiírások nyár végére várhatóak, de a Mezőgazdasági Minisztériumban szó volt már az öntöző-berendezések fejlesztéséről. 

Az  igazgató reméli, hogy az erről szóló pályázati kiírásoknál figyelembe veszik Erdély jellegzetességeit, hiszen az öntöző-rendszer, ami a déli megyékben jó megoldás, az itt nem alkalmazható.

 

 

Kimaradt?