Az arany volt a tavalyi év legrosszabb befektetése

Tizenkét éves folyamatos és meredek növekedést követően zuhanórepülésbe kezdett 2013-ban az aranyár, s egyes szakértők véleménye szerint a tendencia idén is folytatódni fog. Jelenleg a londoni tőzsdén 1.200 dollár körüli összeget fizetnek egy unciáért.

A befektetések terén 2013-ban az arany jó eséllyel pályázik „Az év vesztese” címre. Röpke 12 hónap leforgása alatt a nemesfém értéke mintegy 28 százalékkal esett vissza, keserű csalódást és tetemes veszteséget okozva azoknak, akik értéktartó befektetésnek vélték. A tavalyi árzuhanással véget ért az arany több mint egy évtizeden át tartó nagy menetelése, melynek során az értéke 500 százalékkal nőtt, megközelítve az unciánkénti 1.700 dollárt. Hasonló léptékű drágulásra legutóbb a hetvenes években került sor, amikor az aranyár 340 százalékkal nőtt. Jelenleg a londoni tőzsdén 1.200 dollár körüli összeget fizetnek egy unciáért.

Az árzuhanás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a befektetők hatalmas összegeket vontak ki az aranyra koncentráló befektetési alapokból, a részvénypiacra irányítva át a pénzt. Ennek következtében a befektetési alapok rengeteg nemesfémet voltak kénytelenek piacra dobni, ami túlkínálathoz, s ebből fakadóan drasztikus árcsökkenéshez vezetett. Azok a befektetők, akik ezt az utat követték, jól jártak, a világ részvénypiaca ugyanis 20 százalékot megközelítő növekedést produkált, a fejlett részvénypiacok pedig átlagosan 20 százalékot meghaladó hozamot biztosítottak. A tőzsdék szárnyalása következtében idehaza is lényeges mértékben csökkent az arany iránti kereslet, a kisbefektetők csupán 400 kilót vásároltak, rudakban és érmékben, ami fele az egy évvel korábbi mennyiségnek. Az elmúlt években romániai magánszemélyek mintegy 3.000 kg aranyat vásároltak befektetési célzattal.

Szakértői vélemények szerint 2014-ben sem lehet az arany látványos feltámadására számítani. Az investor.hu egyik elemzése szerint egy sor tényező szól amellett, hogy az arany ára nem fog számottevő mértékben emelkedni: a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlásától való félelmek elültek, a világgazdaság növekszik, az infláció alacsony, India, a legnagyobb felhasználók egyike pedig vámokkal igyekszik korlátozni az importot.      

2013-ban nem csak az arany teljesített rosszul, szinte valamennyi nemesfém és nyersanyag ára csökkent, a réz majdnem 10 százalékkal, a platina kb.15 százalékkal, az ezüst pedig hozzávetőleg 35 százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel korábban.

 

Kimaradt?