Újraszámolnak kétszázezer nyugdíjat

Megközelítőleg 200 ezer nyugdíjas havi járandóságát számolják újra egy szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján. Az érintett nyugdíjasoknak nagyobb összeg járt volna mint amennyit az elmúlt években kaptak.

A nyugdíjak újraszámolása egy alkotmánybírósági döntés alapján történik. Ezek szerint 1,2 értékű nyugdíjpont-korrekciót hajtanak végre azon személyek esetében, akiket 2011 január 1 és december 31 között nyugdíjaztak, e mellett pedig 1,17 értékű korrekciót azok esetében akik 2012 január 1 és 2013 január 23 között mentek nyugdíjba.

A kormányrendelettel kapcsolatosan Victor Ponta miniszterelnök közölte: senki nem veszít a módosítások miatt, az érintett 200 ezer személy pedig vélhetően jövő év első felében megkapják a különbözetet. A kormányfő azt is hozzátette: január elsejétől 3,75 százalékkal emelkedek a nyugdíjak. „Ez az 1,8 százalékos infláció értékének dupláját jelenti” – magyarázta.

Az Alkotmánybíróság egy novemberi határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az 1/2013 számú sürgősségi kormányrendelet néhány bekezdését. A rendelet a nyugdíjtörvényt módosítja és egészíti ki, a megsemmisített bekezdések azt írták elő, hogy a 2013 évre megállapított 1,06 értékű nyugdíjpont-korrekció érvényes a 2011. január 1-je után megállapított nyugdíjakra is, olyképpen, hogy ezt a korrekciót a kormányrendelet életbelépése napján (2013. január 23.) érvényes évi átlagpontszámra kell alkalmazni.

Vagyis: a 2011. január 1-je után megállapított nyugdíjak esetében a nyugdíjtörvény a nyugdíjak korrekciójáról szóló rendelkezésének eredeti előírása érvényes, éspedig: a nyugdíjak korrekciójának kalkulusánál számításba kell venni az országosan megvalósított bruttó havi bér 43,3%-nak viszonyát a nyugdíj megállapításánál érvényes nyugdíjpont értékével, aktualizálva az infláció növekedésének 2011 évre érvényes átlag rátájával.

Kapcsolódók

Kimaradt?