Egy hetes kényszerszünet a Ford Romániánál

Ismét leállítja a termelést craiovai gyárában a Ford, az újabb hét napos leállás a teljes üzemet, vagyis a gépkocsi és a motorgyártás részleget is érinti. A Ford Románia közlése szerint januárban ismét kényszerszünetre kell számítani, ekkor két napra küldik haza az alkalmazottakat.

A termelés beszüntetésével a Ford a piaci igényekhez igazodik, közölte Ana-Maria Timis, a vállalat szóvivője. A Ford már novemberben is kényszerszünetet tartott: a gépkocsigyártás 13 napot, a motorgyártás pedig nyolc napot szünetelt. Ekkor gépkocsigyár kapuján 4 810 B-Max típusú gépkocsival kevesebb gördül le a gyártósorokról, a motorgyártó részleg nyolc napos munkaszünetével pedig nyolcezerrel kevesebbet motort gyártanak le. Ezt megelőzően szeptemberben hét, októberben pedig 13 napra szünetelt a gépkocsigyártás.

A Ford a gyenge európai kereslettel indokolja a gyártósorok leállítását. Korábbi bejelentése szerint amennyiben továbbra is gyengélkedik az autópiac később is hasonló kényszer-munkaszüneteket vezetnek be is.

A Ford Románia és az alkalmazottakat tömörítő szakszervezet közötti közös munkaszerződés szerint a kényszerszabadság idejére alapfizetésüknek 80 százalékát kapják kézbe.

A Ford 2008-ban vásárolta meg a gyárat, ahol tavaly kezdték meg a B-Max modell gyártását. Jelenleg napi 370 jármű és nagyjából 1000 motor hagyja el a gyártósorokat.

A gyenge kereslet miatt a Ford várakozása szerint a 2013-as adózás előtti veszteségük 1,8 milliárd dollár körül alakul Európában. Nemrég két kisebb angliai gyárat be is kellett zárniuk, 2014 végéig szintén erre a sorsra juthat a belgiumi Genk városában található összeszerelő üzemük.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?