Hazajönnének a Magyarországra települt romániaiak?

Románia uniós csatlakozását követően a magyar határ közeli településeken élő román családok százai vásároltak lakást Magyarországon és áttelepültek. A helyzet azonban megváltozott. Romániai fizetésből már nem lehet Magyarországon megélni – nyilatkozták a Mediafaxnak a távozni készülő családok.

A román hírügynökséget a Napi Gazdaság idézte pénteken. E szerint az egyre magasabb lakhatási költségek és a növekvő üzemanyagárak miatt számtalan Magyarországra települt család szabadulna ingatlanától – akár féláron is – és visszatérne Romániába. Mara Nastase aradi ingatlanközvetítő szerint irodájukba tömegével jelentkeznek olyan román állampolgárok, akik korábban Magyarországon vásárolt ingatlanjaikat próbálják eladni.hatar

Pár év alatt jelentősen csökkent az életszínvonal a régióban, nőtt az élelmiszerek és az energia ára, emelkedtek az adók. Az egyre drágább üzemanyagok miatt már nem éri meg a két ország között naponta ingázni, a romániai fizetésből pedig ma már nem lehet Magyarországon megélni – sorolják az okokat a ingatlantulajdonosok.

Már nincs kereslet az ingatlanok iránt

A magyarországi ingatlanok iránti kereslet egy éve drasztikusan visszaesett, a korábban 40-50 ezer euróért vásárolt ingatlanokért ma már csak 20-23 ezer eurót kérnek – állítja Marius Sălăjan, egy másik aradi ingatlaniroda tulajdonosa, akinek portfóliójában több száz eladó magyarországi ingatlan szerepel.

Kereslet egyáltalán nincs, a tavaly év eleje óta egyetlen ingatlanhitel-szerződést sem írtak alá, noha korábban jól ment az üzlet, napi kapcsolatban voltak a magyar bankokkal, hetente több hitelt is közvetítettek a romániai ügyfeleknek – mondta Sălăjan.

Battonya polgármestere cáfol

Karsai József, Battonya polgármestere határozottan cáfolja ezeket a híreket. A Napi Gazdaságnak elmondta, nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen család is visszaköltözne Romániába.

„Az áttelepült román állampolgárok aradi vagy nagyváradi panellakásuk árából jó állapotban lévő családi házakat vásároltak Hajdú-Bihar vagy Békés megyei falvakban és még autóra is futotta. Romániai munkahelyüket megőrizték, a gyerekeket azonban már a helyi román nyelvű óvodába vagy iskolába íratták" –fogalmazott Karsai. Az adókat ugyan Romániában fizetik, az önkormányzatnak ennek ellenére nem jelentenek terhet, hiszen még az iskolát is a román önkormányzat üzemelteti – tette hozzá a polgármester.

Kimaradt?