Űrtaxi építő cégek jelentkezését várja a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) újabb pályázatot írt ki űrtaxiprogramjára, amelynek keretében magánvállalatokkal együtt fejleszti azokat az űrhajókat, amelyek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítanának űrhajósokat.

Az Egyesült Államok a magas fenntartási költségek és biztonsági aggályok miatt 2011-ben szüntette be űrrepülőgép-flottájának működését, azóta elsősorban orosz, valamint európai és japán kapacitásokra kénytelen támaszkodni az ISS eléréséhez.A NASA által tavaly augusztusban megkezdett kereskedelmi program keretében most újabb vállalkozókat vonnának be az ügynökséggel jelenleg együttműködő Boeing, Space-X és a Sierra Nevada Corp. cégek mellé.

A NASA eddig két céggel összesen 3,5 milliárd dollár értékű szerződést kötött teherszállítási feladatok ellátására. Azóta a Space-X 2012 Dragon nevű teherűrhajója révén az első sikeres magánrepülést is végrehajtotta az ISS-re 2012 májusában. Ez év szeptemberében sikeresen dokkolt az Orbital Sciences Corp. amerikai magánvállalat pilóta nélküli űrhajója, a Cynus a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Obama-kormányzat a készülő 2014-es költségvetésből mintegy 800 millió dollárt szánna az űrtaxiprogram folytatására.

Kimaradt?