Inog a CEC Bank igazgatójának a széke

Leváltani készül a kormány Radu Gheţeát, az állami tulajdonban lévő CEC Bank igazgatóját, akinek a mandátuma a szerződése szerint 2015-ig tart. Ezt maga a miniszterelnök közölte az egyik hírtelevízióban vasárnap este.

A bejelentés előzménye, hogy az államfő lánya, Ioana Băsescu idén szeptemberben 4,6 millió lejes kölcsönt vett fel CEC Banktól egy 290 hektáros földterület megvásárlására. Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter pedig a nyilvánosság elé tárta: az államfő októberben felhívta telefonon, és „megkérte”, hogy ne váltsa le Radu Gheţeát mandátuma lejárta előtt.

A kormánypárti politikusok és a sajtó egy része összefüggést látnak Ioana Băsescu hitelfelvétele és az elnöki telefon között. Annál is inkább, mert mint utólag az államfő lánya által nyilvánosságra hozott hitelszerződésből kiderült, a CEC szokatlanul rövid idő, mindössze öt munkanap elteltével hagyta jóvá a nagy összegű kölcsönt.

Utólag az államfő azzal védekezett, hogy csak az alkotmányban rögzített hivatali jogköreit gyakorolta, amikor telefonon felhívta a pénzügyminisztert. Az elnök egyik alkotmányos feladata ugyanis, hogy őrködjön a törvények betartása fölött. Băsescu korábbi közleménye szerint nem megkérte, hanem felszólította Chiţoiut arra, hogy a CEC Bank igazgatóját a törvényes mandátuma lejártáig hagyják meg a tisztségében. Annál is inkább, mert Radu Gheţea a Román Bankszövetség elnöke is, leváltásának pedig rossz lenne az üzenete a befektetők felé.

A CEC Bank fölött a tulajdonosi jogokat a pénzügyminisztérium gyakorolja. Ám a hírtelevíziók szerint Radu Gheţea idő előtti leváltása nem olyan egyszerű: szerződésbontás esetén akár 2 millió euró lelépési pénz is járhat a távozó igazgatónak. Emellett akadályt jelenthet azt is, hogy a törvény szerint az új igazgató kinevezését a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia.

Kimaradt?