Orosz cég izzasztja meg a Google-t

A Google orosz riválisa újabb területen készül versenyre kelni az amerikai internetes óriással a volt szovjet piacokon.

A Yandex új világtérkép szolgáltatást fejlesztett 237 országra, felújítva egy korábbi szolgáltatását – amelyet már 16 millióan használtak -, hogy az részletesebb és pontosabb legyen – mondta a cég vezérigazgatója.

„Egy új, részletes világtérképet mutatunk be” – mondta Anderi Sterlkov, aki szerint a szolgáltatás nagyon gyors, különösen az orosz felhasználók számára legfontosabb négy országban, ezen felül univerzális, és alkalmazkodik a helyi sajátosságokhoz.

A Yandex-nek láthatóan nem elég, hogy Oroszországban több mint 60 százalékos a részesedése, ezzel messze maga mögött hagyja a Google-t. A cég térképes szolgáltatása az első lépés, hogy az orosz piacokon kívül is versenyezzen a Google-lel.

A Google Maps szolgáltatásnak egymilliárd felhasználója van, a Yandex 32 milliót tudhat a magáénak.

A Google eközben komoly erőfeszítéseket tesz, hogy növelje az orosz piacon meglévő 25 százalékos részesedését, a térképes szolgáltatás új verzióján túl idén fejlesztette a mobilos térképes alkalmazását.

A Yandex 2011 májusában lépett tőzsdére New Yorkban, és 1,4 milliárd dollárt vont be a piacról, 25 dolláros részvényárfolyam emllett.

Az orosz internetes piac dinamikusan fejlődik, a cég bevétele éves alapon 29 százalékkal emelkedett a legutóbbi negyedévben. A befektetők két kézzel vásárolják a papírjait, amelynek az árfolyama idén 89 százalékkal emelkedett.

Kimaradt?