Változatlanul magas a fiatalkori munkanélküliség

Csaknem 6 millió 25 év alatti fiatalnak nincs állása az Európai Unióban. Az okok között szerepel a lanyha gazdasági növekedés, ami mellett az emberek tovább dolgoznak és közben egyre nő a nyugdíjkorhatár.

A fiatalok körében már csaknem 60 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban és Görögországban. A másik véglet Németország, ahol ez az arány nem érte el a 8 százalékot szeptemberben. Az Unió egészében 23,5 százalékot mértek.

Párizsban ismét összeültek az uniós vezetők, hogy tárgyaljanak a lehetséges megoldásokról. Az állástalan fiatalok száma nem sokat változott tavaly július óta, amikor Berlinben hasonló okból találkoztak a tagállamok vezetői. Akkor elhatározták, hogy a következő két évben hatmilliárd eurót költenek egy ifjúsági garanciaprogramra, amelynek keretében valamennyi tagállam vállalja, hogy egyetlen fiatalt sem hagy négy hónapnál tovább munka vagy valamilyen képzés nélkül.

Az Európai Szakszervezetek Szövetségének fiatalokat tömörítő bizottsága szerint minél több segítségre van szükség Európától.

„Egy olyan szociális Európát szeretnénk, amely vállalja a felelősséget a társadalmi problémákért és a foglalkoztatottság alakulásáért, nem csupán a költségvetésért” – mondta a fiatalokért felelős bizottság elnöke, Thiébaut Weber.

Kimaradt?