A romániai szállodák hetven százaléka eladó

A romániai szállodák több mint 70 százaléka eladó, mivel nem nyereséges – jelentette be sajtótájékoztatóján Dragoş Răducan, a Romániai Turizmus Munkáltatói Szövetségének alelnöke.

„A jelenleg eladó hotelek egy részét a gazdasági fellendülés időszakában építették, amikor a pénz olcsó volt, a tulajdonosok azonban időközben rájöttek, hogy az üzlet nem nyereséges, ha nem szakértők vezetik, esetenként pedig nem választották meg jól a szálloda helyét” – mondta Răducan.

A szövetség elnöke kifejtette: többségükben 2-3 csillagos szállodákon akarnak túladni tulajdonosaik, de van néhány, a különböző nemzetközi láncokhoz tartozó ötcsillagos hotel is.

Az utóbbi évben a szállodák foglaltsági szinte 30 százalék alá csökkent, így működtetésük nem nyereséges, ugyanis nőttek az adók és az illetékek, de a közművesített szolgáltatások ára is emelkedett.

„A beharangozott átalányadó bevezetése kedvez a szállodáknak, mivel 40-50 százalékkal csökkenti adóterhüket” – mondta Dragoş Răducan, aki úgy szerint az adófizetést elkerülő vállalkozások apránként eltűnnek a piacról, nemsokára más sok vállalkozó megpróbál majd túladni a szállodákon.

„Az adóterhek növekedése miatt az elmúlt évben nagyon megnőtt a besorolás nélküli vendéglátóhelyek száma” – mondta még Răducan, akinek a becslése szerint a tengerparton ez utóbbiak száma már egyenlő a besorolással rendelkező vendéglátóhelyek számával.

2008 óta 1111-ről 1400-ra emelkedett a szállodák száma, a hosztelek száma 46-ról 178-ra, és ezek mellett még több mint 500 városi és vidéki panzió működik.

Az év elején az 1400 romániai szálloda közül 28 ötcsillagos volt, 233 négycsillagos, 663 háromcsillagos, 395 kétcsillagos és 75 egycsillagos, hat egységnek nem volt besorolása. 2008-ban 16 szálloda volt ötcsillagos, 99 négycsillagos, 355 háromcsillagos, 453 kétcsillagos és 171 egycsillagos.

Kimaradt?