Összefogtak a háromszéki informatikai és távközlési cégek

Klaszterbe tömörülve segítik egymást a fejlődésben és a munkavégzésben a háromszéki informatikai és távközlési cégek. A vállalkozások hamarosan megszervezik az első Székelyföldi Informatikai és Telekommunikációs Konferenciát, amelynek célja egy asztalhoz ültetni és egymással megismertetni térségben működő IT és telekommunikációs cégeket, programozókat, egyetemi oktatókat és diákokat, jelentette be Bihari Béla, a Kovászna megyei kereskedelmi és Iparkamara keretében nemrégiben megalakult IT & Telekom alosztály elnöke.

Ágazatuk rendkívül dinamikusan fejlődik, és összefogva jobban fel tudnak készülni a változásokra, mondta Bihari Béla, aki szerint a klaszter célja, hogy csoportosítva erőforrásaikat közös projekteket valósítsanak meg, partnerségben komplex munkákat vállalhassanak. Például, ha valamelyiküknek egy projekthez programozói csapatra van szüksége, több cég tud ehhez biztosítani megfelelő szakembereket. Emellett közösen szerveznek informatika és távközlés területén létfontosságú képzéseket illetve törvénykezdeményezéseket terjesztenek elő, mondta Bihari Béla.

Az elmúlt időszakban feltérképezték az ágazatban dolgozó háromszéki cégeket és magánszemélyeket. Sepsiszentgyörgyön 10-12 vállalkozás működik az ágazatban, illetve további 50-60 kis-, egyszemélyes programozó cég működik, Kézdivásárhelyen ugyancsak tucatnyi IT és Telecom céget azonosítottak. Kiderült, hogy bár egy városban tevékenykednek, sokan nem tudtak egymásról. Bihari Béla kuriózumként említette, hogy egy kézdivásárhelyi vállalkozó nyolc angliai programozónak ad munkát, mert nem talált helyben megfelelő szakembereket. A klaszter tagjai létrehoztak egy virtuális csoportot, amelynek célja összefogni az ágazatban tevékenykedőket és a munkákat helyben tartani, egymásnak kihelyezni.  

Az első Székelyföldi Informatikai és Telekommunikációs konferenciát december 19-20-án szervezik az Árkosi Tanulmányi Központban. Azért időzítették a karácsony előtti periódusra a rendezvényt, mert ilyenkor hazatérnek a külföldön vagy más megyékben dolgozó szakemberek. Nem titkolt céljuk hazacsábítani a programozókat, mondta Bihari Béla, aki rámutatott: ebben az ágazatban Háromszéken is ugyanannyit lehet keresni, mint Kolozsváron vagy Münchenben, viszont lényegesen kisebbek a költségek.

Az első Székelyföldi Informatikai és Telekommunikációs Konferencia első napja az ismerkedésé lesz, mondta a szervező, aki szerint a kötetlen beszélgetés kialakulását egy helyi gyártó pálinkakóstolójával segítenék, de egy üzleti öltözékek divatbemutatójára is sor kerül. A konferencia második napján a Sepsiszentgyörgyről elszármazott, Kerekes Péter a Nokia Solutions and Networks product managere tart előadást a multinacionális vállalat munkamódszereiről és tevékenységének kiszervezéséről, illetve a kulturális különbségekről a kiszervezett munka során. Szélyes Levente a Codespring kft CEO-ja a Kolozsváron működő hasonló klasztert mutatja be. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, Simon Károly pedig az egyetem mentorprogramjáról beszél, és arról, hogy az egyetem miként lehet fő forrása a csapatbővítésnek. Az ország egyik legnagyobb telekommunikációs vállalkozása a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett Combridge cég vezetője, Csenteri Levente pedig az infokommunikációs hálózatokról tart előadást. A cégnek többéves tapasztalata van Kelet Közép Európában a telekommunikációs infrastruktúrák terén, ezért Csenteri Levente a helyi, utcai hálózatok kialakításának standardjairól beszél a konferencián.

Bihari Béla elmondta: a konferencián egy mentorprogramot is indítanak, ezért várják olyan végzős egyetemisták vagy diákok jelentkezését, akik bemutatnák saját kezdeményezéseiket, ötleteiket, amelyeket a jelen lévő vállalkozók fel is karolhatnak. Tapasztalat szerint ugyanis egyetemi diplomadolgozatokba fogalmazódnak meg innovatív ötletek, amelyek azonban sokszor a fiók mélyére kerülnek. A konferencia keretében előzetes válogatás után, 4-5 fiatalnak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Az érdeklődők a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara www.ccicov.com honlapján regisztrálhatnak. Az első Székelyföldi Informatikai és Telekommunikációs Konferenciára eddig mintegy 40 sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi vállalkozó, programozó vagy oktató jelezte részvételét. 

Kimaradt?