Sepsiszentgyörgy: évi 300 ezer euró a de minimis pályázatra

Évente 300 ezer eurót pályázhatnak a sepsiszentgyörgyi cégek tevékenységük fejlesztésére és munkahelyteremtésre. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ugyanis a következő hét évre meghosszabbítja az idén indított de minimis pályázatát.

Antal Árpád polgármester szerint jó döntésnek bizonyult, hogy idén lehetőséget biztosítottak a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozásoknak, hogy visszapályázzák az 50 százalékkal megemelt ingatlan és területadójukat.

Az idei adóemelésből nyertek a helyi vállalkozók, hiszen visszaigényelhették többletadójukat, amit fejlesztésre költhettek, de az önkormányzat is nyert, mivel nagyobb bevételre tett szert. Antal Árpád hamarosan határozat tervezetet terjeszt a tanács elé, amelyben a de minimis támogatás további hét évre való meghosszabbítását javasolja.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat helyi vállalkozásokat támogató programjára összesen 2,1 millió eurót költene adóbevételeiből, vagyis évente 300 ezer eurót szán vállalkozók támogatására. Becslések szerint a de minimis pályázati alapból évente száz sepsiszentgyörgyi céget tudnak támogatni, hogy fejlesszék tevékenységüket és új munkahelyeket hozzanak létre.

Az idén első alkalommal meghirdetett pályázati lehetőséggel 82 sepsiszentgyörgyi vállalkozás élt. A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek vezetői 13 tételre kérhettek pénzt, egyebek között arra is, hogy felújítsák épületeiket, zöldövezetet, bababarát környezetet alakítsanak ki, fejlesszék számítógép parkjukat, munkaeszközöket vásároljanak, kiállításokon vegyenek részt, megszerezzék az ISO minősítést, de volt kamat és lízingtámogatás is.

Az önkormányzat által biztosított pénzalapot a Kovászna megyei kereskedelmi és Iparkamaránál lehetett megpályázni. Antal Árpád ugyanakkor rámutatott: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tervezi, hogy jövő esztendőre megemeli a magánszemélyek és cégek helyi adóit, mindössze néhány helyi illeték összege növekedhet.

Kimaradt?