Ugrásra készen várja fél Románia a Fekete Pénteket

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg Romániában a Black Friday-t (Fekete Péntek), amikor az akcióban résztvevő boltok, áruházláncok, webáruházak óriási árengedményekkel várják a vásárlókat.

A Fekete Pénteket idehaza első alkalommal 2011-ben hirdette meg három webáruház, az eMag, a Pc Garage és a Koyos. Látva az első romániai Black Friday sikerét, tavaly már több mint kéttucat résztvevője volt az akciónak. A tetemes mértékű, akár 60 százalékos árleszállítások rengeteg vásárlót vonzottak, aminek következtében egyes résztvevő internetes áruházak weblapja lefagyott, órákra használhatatlanná vált.

A Black Friday hagyománya az Egyesült Államokból ered, ahol a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelzi. A Hálaadás Napja utáni első pénteken rendezik meg, mely idén november 29-re esik. A kifejezés Philadelphiából származik, eredetileg a Hálaadás Napja utáni fennakadásokkal járó, roppant nehézkes gépkocsiforgalomra utalt.

A Daedalus Millward Brown piackutató cég becslései szerint 2012-ben mintegy 4,1 millió személy vásárolt a Black Friday akciós termékeiből. Országos szinten az eladások értéke 45 millió eurót tett ki, ebből 15 millió a webáruházak kasszájába vándorolt.

Az elektronikai és elektronikai termékek piacán az egy főre eső vásárlások értéke jelentős mértékben nőtt, 118 euróról 138 euróra. A legnagyobb forgalmat az eMag, az Altex és a Flanco bonyolították. Előbbi, mely az akciós árakat egész hétvégén fenntartotta, 92 ezer megrendelést kapott, s a három nap alatt történt eladások értéke a cég éves forgalmának 7 százalékát tette ki. Tarolt az Altex is, mely 6 millió euró értékű terméket értékesített. A cég által kiadott közlemény szerint a legkeresettebbek a televíziók, a hűtőszekrények, a mosógépek, a laptopok és a táblagépek voltak.

Idén több mint 40 résztvevője a Fekete Pénteknek, s az árleszállítások már november 25-én, hétfőn megkezdődnek, aminek így az eladások volumene várhatóan lényegesen nagyobb lesz, mint tavaly. Az elmúlt évekhez hasonlóan ez alkalommal is az informatikai és telekommunikációs termékekből, valamint a háztartási gépekből a legnagyobb a kínálat, de lehet majd leszállított áron vásárolni, többek között ruhát, cipőt, kozmetikumot és könyvet is. A Black Friday-t egy sor tematikus internetes oldal népszerűsíti: www.blackfriday.ro, www.black-friday-romania.ro, www.blackfriday-romania.com, www.blackfridayromania.net, www.ofertablackfriday.com stb.    

 

Kimaradt?