A bányaberuházást elősegítő szabályozásra vár az RMGC

A törvényi kereteknek a bányaberuházásokat támogató kiegészítését várja a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a kormánytól annak érdekében, hogy jövő év első felében szabad utat kapjon a kanadai-román vegyesvállalat tervezte beruházás.

Az RMGC a parlament Verespatak-bizottságának a kormány kidolgozta törvény elutasítását követően közleményben tudatta: szakszerűnek tartják a testület jelentését, ugyanakkor értékelik azt a javaslatot, mely szerint a törvényhozásnak módosítani kellene a jelenlegi bányászati kerettörvényt, mivel az jelenlegi formájában hiányos, és nem veszi figyelembe az olyan nagy horderejű beruházásokat, mint a verespataki bányaterv.

A különbizottság a többségi magántulajdonos és a kisebbségi állami tulajdonos közötti korrekt partneri viszony kialakítását is szükségesnek tartja. Az RMGC reméli, hogy a kiegészített szabályozás lehetővé teszi az új befektetések vonzását és a bányaipar fejlődését.

A cég hangsúlyozza: a bányaipar fejlődését támogató szabályozás elfogadását várják annak érdekében, hogy 2014 első felében beindulhasson a Verespatakra tervezett beruházás. Szerintük a bányaipar újraindulása az ország gazdaságának hasznára válik.  

A parlament Verespatak-bizottsága hétfőn utasította el a tervezetet. A kormánykoalíciós pártok már a döntést megelőzően megállapodtak, leszavazzák az aranybánya-beruházást elősegítő tervezetet. A Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői abban állapodtak meg, hogy a bányatörvényt módosítják, és abban szabályozzák a kitermelés általános feltételeit, amelyeknek a verespataki beruházást tervező RMGC-nek is eleget kell tennie ahhoz, hogy megkaphassa a kitermelési engedélyt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?