Schweighofer-beruházás: „kapitulált” Réty önkormányzata

Egyetlen tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta hétfőn a Holzindustrie Schweighofer építkezéséhez szükséges területi rendezési tervet Rély önkormányzata, így az osztrák nagybefektető igényelheti az építkezési engedélyt a településre tervezett óriás-fűrésztelepére.

A rétyi tanács ülésén a község jegyzője és az urbanisztikai bizottság tagja részletesen ismertették a határozat tervezetet, illetve a területi rendezési terv dokumentumait. Azt állapították meg, hogy az osztrák befektető minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy ne legyen akadálya a dokumentum jóváhagyásának.

Dálnoki Lajos, rétyi polgármester elmondta: a község tanácsa arról határozott, hogy a Schweighofer fűrésztelepnek szánt hetvenhektáros területet belteleknek nyilvánítják, így majd ipari létesítményt lehet rá építeni. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy települése számára prioritást jelent ez a nagyberuházás, de az önkormányzat a törvények előírása szerint járt el ez ügyben. Dálnoki Lajos úgy nyilatkozott: nem tud arról, hogy a községben lennének ellenzői a befektetésnek.

A rétyi tanács tagjai a területrendezési terv kapcsán nem tettek fel kérdéseket, de érdekelte őket, hogy a majdani fűrésztelepre valóban helyi munkaerőt alkalmaznak-e. Tisztázták még azt, hogy a község önkormányzata a Schweighofer gyárnak csak az ivóvizet biztosítja, a fűrésztelep működéséhez szükséges vizet pedig saját kútjaiból kell majd előteremtse.

Októberben Kovászna Megye Tanácsának urbanisztikai bizottsága már rábólintott a Holzindustrie Schweighofer rétyi területrendezési tervére, a telek, ahol a tervek szerint a gyár megépül már nem mezőgazdasági, hanem ipari zóna. Most pedig a rétyi tanács is döntött a területrendezésről. Ezek a lépések az építkezési engedély beszerzéséhez voltak szükségesek.

Mint arról többször is beszámoltunk, a háromszéki, székelyföldi környezetvédők és civil szervezetek tiltakoznak a rétyi fűrésztelep megvalósulása ellen. Egyesek perelnének, mások szerint az erdőtulajdonosok pénzsóvársága miatt érkeznek Székelyföldre a fafeldolgozó óriások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?