Több tucat jelentkező a sztrádaépítés folytatására

Összesen 43 konzorcium nyújtotta be ajánlatát az erdélyi autópálya Torda és Szászsebes közötti 70 kilométeres szakaszának megépítésére az Országutak és Autópályák Országos Társaságához (CNADNR) kedd estig. A román, spanyol valamint olasz és osztrák útépítő vállalatok ajánlatait szerdán elemzi a CNCDAR.

Az ajánlatok benyújtásának szeptember 12-i határidejét a CNCDAR többször is meghosszabbította, az országos hatóság állítása szerint erre egyik részlegének a hibája miatt volt szükség.

A CNCDAR júliusban hirdette meg a 70 kilométeres szakasz építésére a pályázatát, a munkálatok értékét 2,48 milliárd lejre becsülték. Az útépítő hatóság négy szakaszra osztotta ezen szakaszt, mindegyiket külön lehetett megpályázni.

A sztrádaépítés költségeinek 85 százalékát a korábbi bejelentések szerint uniós forrásokból fedezik, a többit a román állam állja. Az erdélyi sztráda ezen részének megépítését a munkálatok odaítélésének időpontjától számítva 70 hónap alatt kell befejezni.

Narcis Neaga, a CNADNR igazgatója szerdán azt nyilatkozta: terveik szerint 2014-ben folytatódik a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak közötti szakasz építése, illetve meghirdetik a Berettyószéplak és a Kolozs megyei Magyarnádas közötti táv megépítésére is a pályázati felhívásuk. A Magyarnádas és Gyalu közötti 8,7 kilométeres pályaszakasz megépítésének jogát korábban a Spedition UMB-Tehnostrade nevű osztrák vállalkozás nyerte el, egyelőre azonban a sztrádaépítő hatóságnak nincs pénze az összesen 258,2 millió lej értékű munkálat elkezdéséhez. Az igazgató elmondta: a leendő sztrádát magánvállalkozások kezelik majd, akik az úthasználati díjból fogják fedezni a karbantartási költségeket.  

Kapcsolódók

Kimaradt?