Négyszáz millió lejt juttat a szaktárca a CFR-nek

Négyszáz millió lejjel emeli a Szállítási Minisztérium a Román Állami Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlegének alaptőkéjét az adósságok kiegyenlítése érdekében – áll a költségvetés tervezett kiegészítésének a pénzügyminisztérium honlapján közzétett tervezetében.

Az összeget a külön cégként működő személyszállító részleg a CFR Rt.-nek fizeti ki a vasúti hálózat használatának díjaként, utóbbi pedig ez összegből egyenlíti ki az alkalmazottak után fizetendő társadalombiztosítás és egészségbiztosítás felgyülemlett összegét. Mindezek mellett a CFR így ki tudja fizetni az E.ON gázszolgáltató iránt felhalmozott, több mint 92 millió lejre rúgó adósságát.

A tervezet szerint az E.ON így a Gazdasági Minisztérium felé felhalmozott ugyancsak 92 millió lejes adósságát is ki tudja fizetni, a tervezet szerint ezzel a módszerrel több hátralék kiegyenlítésének kérdését is megoldanák.

A CFR személyszállító részlegének ez év júniusában jóváhagyott költségvetése szerint a cégnek idén kétmilliárd lejes bevételei lesznek, a kiadások azonban meghaladják a 2,4 milliárd lejt is. A 400 millió lejes különbséget az állami költségvetés módosításába tervezték belefoglalni.

Kimaradt?