Ponta a palagáz-kitermelés mellett érvel Washingtonban

Románia folytatja az alternatív energiaforrások kitermelését, a Chevron pedig nem szándékozik kivonulni Romániából, és nem áll el palagáz-kitermelés tervétől – közölte az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatásán Victor Ponta kormányfő.

A miniszterelnök kifejtette: míg a környezetvédelmi előírásokat betartják, a kormány támogatja az alternatív gázkitermelést, ezek között a tiltakozási hullámot kiváltó palagáz-kitermelést is. „Az ilyen jellegű kitermelés gazdasági előnyei hatalmasak” – szögezte le Ponta, hozzátéve, hogy nagy hazai kombinátok is életképesek maradhatnak, ha az olcsón kitermelt gázt tudnák felhasználni.  

A washingtoni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva leszögezte: szóba sem kerül, hogy a Chevron kivonuljon Romániából, habár a Pungesti község közelében indult fúrások terve a nagy tiltakozás hullám miatt kudarcba fulladt. Mint mondta: a cég értésére adta, hogy nem hagyja el az országot, hanem megpróbálja másképp kommunikálni a palagáz kitermelésének környezeti hatásait és gazdasági előnyeit.

A kormányfő úgy látja: a fúrásokat ellenzők végül alulmaradnak, és nem akadályozhatják meg az ilyen jellegű stratégiai befektetéseket.

Victor Ponta azt is elmondta: több nagyvállalat vezetésével is tárgyalt, akiknek bemutatta a Romániában rejlő kedvező befektetési lehetőségeket. Románia ugyanis nem csak értékesítési piac lehet, hanem regionális partner is – mondta. A miniszterelnök egyébként olyan óriáscégek vezetőivel találkozott mint a Motorola, Hewlett-Packard, ExxonMobil, Chevron és IBM.

A Chevron később jelenti be, hogy mikor kezdi meg az Argeș megyei kitermelését. Tom Holst, a cég menedzsere azt nyilatkozta: a tervezett kitermelést felfüggesztik, míg biztosítva lesz az alkalmazottjaik biztonsága és a térség lakói egértik, hogy a az amerikai óriáscég biztonságos eljárásokkal teremeli ki a palagázt.

Kapcsolódók

Kimaradt?