Kisiklik a CFR Marfă privatizálása?

A Román Vasúttársaság áruszállító részlegének (CFR Marfă) privatizálási eljárásáról kért véleményezést az állami vállalat magánosításával megbízott bizottságtól Ramona M[nescu szállításügyi miniszter. A tárcavezető átiratában arra szólítja fel a privatizációs bizottságot, illetve az eljárás felügyeletét ellátó tanácsadó cégeket, hogy véleményezzék a privatizációs eljárás stádiumát, illetve azt, hogy mi lenne magánosítás következő lépése.

A CFR Marfă privatizálásának ugyanis hétfőn jár le a határideje, eközben a vételárat még nem utalta át a Grupul Feroviar Roman (GFR), de a Versenyhivatal sem véleményezte még az állami cég többségi részvénycsomagjának a legnagyobb konkurens általi felvásárlását.

A GFR vasárnap közleményben tudatta: a kormány nem teljesítette a privatizációs szerződésben vállaltakat. „Mivel annak érdekében, hogy Versenyhivatal is kiállíthassa a felvásárláshoz szükséges jóváhagyást, a kormány nem tudta kitolni a magánosítás határidejét, ellehetetlenedett a privatizáció megfelelő feltételek közötti lezárása, emiatt pedig a kormánnyal kötött szerződés is érvényét veszti” – közölte a GFR, amely már pénteken is a minisztérium közbenjárását kérte az ügyben.

A vállalat ugyanakkor a privatizációs bizottságot is azzal gyanúsítja, hogy nem tett eleget törvény általi kötelességének és a Versenyhivatal döntésének késésére hivatkozva veszélynek teszi ki a privatizációs folyamatot. Mint írják: a bizottság a cég többszöri felkérése ellenére sem közölte a CFR Marfă hitelezőinek álláspontját a tulajdonosi struktúra módosulásáról.

Gruia Stoica, a GFR tulajdonosa megismételte: rendelkezik a felvásárláshoz szükséges összeggel, a korábbi bejelentésével szemben ezt akár a versenyhivatal jóváhagyása előtt is hajlandó lenne átutalni, ha a kormány betartja a rá eső feltételek teljesítését. A GFR eddig 30 millió eurót fizetett előlegként, ugyanakkor még 170 millió eurót kell átutaljon az állami teherszállító vállalat 51 százalékos részvénycsomagjáért.

A szállítási minisztérium szerint azért nem tolhatták ki a határidőt, mert a Nemzetközi Valutaalappal szemben azt vállalták, hogy az állami vállalat privatizálását legkésőbb október 15-ig lezárják. A Versenyhivatal ugyanakkor azt állítja: nem tárgyalhat a felvásárlás jóváhagyásáról, csak azt követően, hogy a kiegészítő dokumentumokat kap a GFR-től, az eddig benyújtott papírok ugyanis hiányosak, nem tartalmazzák a piacra gyakorolt hatás felmérését. „Húsz napjuk volt erre, ebből tíz már eltelt” – nyilatkozta vasárnap Bogdan Chiritoiu, a versenyhivatal elnöke.

A GFR júniusban nyerte meg a CFR Marfă magánosítására kiírt eljárást, a cég 202 millió eurót ajánlott a konkurense többségi részvénycsomagjának felvásárlásához. A befektető ekkor azt nyilatkozta: rendelkezik a vételárként megszabott összeggel, de csak a versenytanács döntése után fizeti ki a teljes summát. A testületnek maximum öt hónap áll a rendelkezésére, hogy megvizsgálja a tranzakció hatását a piacra. A CFR Marfă évek óta veszteségesen működik, a vállalat magánosítását Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés fejében vállalta.

A GFR áruszállító vállalat a CFR Marfă 51 százalékos részvénycsomagjának kifizetése mellett vállalta, hogy további 900 millió lejt fektet be a társaságba, ugyanakkor másfél millió lejes környezetvédelmi beruházást is végrehajt. A CFR Marfă részvénypakettjére a Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium, valamint az amerikai Omnitrax is a pályázott, de menet közben visszavonultak, a privatizáció átláthatatlanságára hivatkozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?