Bizonytalan CFR-privatizáció: nincs hosszabbítás

Nem hosszabbította meg a Román Vasúttársaság áruszállító részlegének (CFR Marfă) privatizálására kiírt határidőt a kormány, így a Gruia Stoica üzletember által ellenőrzött Grupul Feroviar Roman (GFR) cégnek legkésőbb hétfőig 170 millió eurót kell kifizetnie a jelenleg állami tulajdonban levő vállalat részvényeinek 51 százalékáért. Stoica válaszul csütörtökön bejelentette: ha nem tolják ki a határidőt, visszaigénylik a már kifizetett előleget.

Traian Băsescu államfő kedd este „utolsó figyelmezetéssel” fordult a kormányhoz, hogy az „ne szórakozzon a CFR Marfă privatizálásával”, mert törvénytelenség lenne az összeg kifizetési határidejének kitolása. A privatizálási kiírásban ugyanis az szerepel, hogy új eljárást írnak ki, ha az állami vasúti vállalat 51 százalékának privatizálását nem zárja le a kormány október 14-ig.

A GFR csütörtökön 90,4 millió lejt, vagyis megközelítőleg 20 millió eurót fizetett már ki a teljes összeg szerződésben rögzített tíz százalékaként, ezt megelőzően már a versenytárgyalás előtt is tízmillió eurót helyezett letétbe. A szállítási minisztérium a napokban  határozatot dolgozott ki, amely szerint a magánosítás lezárását december 20-ra tolják ki. Ezt a szaktárca azzal indokolta, hogy a vásárlónak ennyi idő szükséges adminisztrációs eljáráshoz, illetve a Versenyhivatal jóváhagyásához.  A kormány ezt a szerdai ülésén tervezte megtárgyalni, ám a dokumentumot végül nem tűzték napirendre.

Victor Ponta miniszterelnök a napokban azt mondta: tárgyal a szaktárcával arról, hogy leállítható-e a privatizációs eljárás - mely esetben az eddig befizetett összeget vissza kell utalni a befektetőnek -, vagy pedig folytatódhat a folyamat. maga is azzal érvelt: a kormány csak a Versenyhivatal döntését követően adhatja át az állami tulajdonban levő részvények többségét a GFR-nek, a döntéshez pedig több időre van szükség.

A GFR júniusban nyerte meg a CFR Marfă magánosítására kiírt eljárást, a cég 202 millió eurót ajánlott a konkurense többségi részvénycsomagjának felvásárlásához. A befektető ekkor azt nyilatkozta: rendelkezik a vételárként megszabott 202 millió euróval, de csak a versenytanács döntése után fizeti ki a teljes összeget. A testületnek maximum öt hónap áll a rendelkezésére, hogy megvizsgálja a tranzakció hatását a piacra. A CFR Marfă évek óta veszteségesen működik, a vállalat magánosítását Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés fejében vállalta.

A GFR áruszállító vállalat a CFR Marfă 51 százalékos részvénycsomagjának kifizetése mellett vállalta, hogy további 900 millió lejt fektet be a társaságba, ugyanakkor másfél millió lejes környezetvédelmi beruházást is végrehajt. A CFR Marfă részvénypakettjére a Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium, valamint az amerikai Omnitrax is a pályázott, de menet közben visszavonultak, a privatizáció átláthatatlanságára hivatkozva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?