Kilenc százalékos áfát vezetnek be a húsiparban is?

Több mint 230 millió euróra emelkedett az adócsalás a húsfeldolgozó szektorban, azt követően, hogy 2010-ben a kormány 24 százalékra emelte meg az áfát – közölte szerdán Achim Irimescu mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár.

Irimescu szerint emiatt vélhetően ebben az ágazatban is 9 százalékra lecsökkentik az áfát. Erről azonban mindössze a péktermékek esetében bevezetett áfacsökkentés eredményeinek elemzését követően döntenek, vagyis miután kiderül, mennyire csökken az adócsalás mértéke ezen a területen. Erről a lehetőségről korábban Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter is beszélt.

„A 24 százalékos áfa bevezetésével hatalmas mennyiségű hús és hústermék tűnt el a gazdaságból, vagyis adómentesen értékesítették a feketepiacon” – mondta az államtitkár. Adatai szerint csak a sertéshúsból 71 ezer tonna "veszett el" 2011 és 2012-ben, ez 30 millióval csökkentette az állami költségvetés bevételeit.

Az európai országokban az élelmiszerek esetében a hazainál sokkal kisebb áfát alkalmaznak, ezzel magyarázható, hogy Romániában ezen a téren ilyen magas az adócsalás – mondta irimescu. Hozzátette: abban bíznak, hogy a kedvezményes áfa meghozza az eredményt, vagyis jelentősen növekednek majd a költségvetési bevételek.

A minisztérium adatai szerint a húsfeldolgozás piacán 2011-ben 19 millió euróra emelkedett az adócsalás, a húsexport területén pedig 22 millió eurót veszített a költségvetés az áfaemelést követően.

Victor Ponta kormányfő korábban jelezte: nem volt könnyű elfogadtatnia a nemzetközi pénzintézetekkel a kenyér áfájának csökkentését, amelytől Bukarest az - ágazatban 70-80 százalékosra becsült - adócsalás visszaszorítását reméli. Ha a kormánynak nem sikerül bebizonyítania, hogy az adózási hajlandóság növekedése fedezi az áfacsökkentés által okozott bevételkiesést, akkor nem lehet majd kiterjeszteni a módszert más ágazatokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?