CFR

Havi egy nap kényszerszabadságot vezettek be a CFR-nél

Havi egy nappal csökkentik a munkaidőt a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlegénél annak érdekében, hogy a hatalmas veszteségeket elkönyvelő vállalatnál elkerüljék a csoportos leépítéseket. A CFR vezetésének közlése szerint alkalmazottaik egyelőre decemberig lesznek kényszerszabadságon havonta egy napot. Azt állítják: a leépítésekhez csak legvégső esetben folyamodnak.

„A CFR személyszállító részlegének anyagi helyzete valamint a vállalatra nézve aggasztó gazdasági helyzet miatt kénytelenek voltunk a költségeket visszaszorító lépéseket eszközölni” – közölte hétfőn a cégvezetés. Állításuk szerint ezek egyike a havi egy napi kényszerszabadság, amelynek – a fizetéscsökkenés ellenére - minimális hatása lesz az alkalmazottakra. A cégvezetés megjegyezte: ezzel a lépéssel az alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek is egyetértettek.

A CFR vezetése egyelőre a költségcsökkentést tűzte ki célul. Az év első negyedében 61 millió lejjel lettek kisebbek a kiadások: míg a tavalyi év hasonló időszakában a költségek elérték a 200 millió lejt, a költségmegtakarítási intézkedésekkel ez most 139 millióra csökkent.

A költségmegtakarítási intézkedések között van a profitot nem termelő tevékenység átszervezése, a gázolajfogyasztás csökkentése, a személyzeti kiadások visszaszorítása valamint a jövedelemnek egyéb tevékenységből való kiegészítése. E mellett 2014-től uniós forrásokat is be akarnak vonni a vállalkozás fejlesztésébe. A CFR ugyanakkor átalakítja a szolgáltatások árait is, a jegyek árai a következőkben az évszaknak és a szállítás céljának függvényében alakulnak majd, vagyis más-más árakon utazhatunk nyaraláskor de más árak lesznek érvényesek azon az útvonalon ahol sok az ingázó, szintén más ahol többnyire turisták veszik igénybe szolgáltatásaikat.

A pénzügyminisztérium adatai szerint a megközelítőleg 14 ezer alkalmazottat foglalkoztató személyszállító vállalat 2011-ben másfél millió lejes profittal zárta az évet, tavaly azonban 992 millió lejes tartozást halmozott fel. A veszteséget az okozta, hogy a CFR több útvonalat magáncégeknek adott át, és a szolgáltatásai ára nem volt versenyképes ezek ajánlataival.

 

Kimaradt?