Csökkentek a fizetések: ennyit kerestünk augusztusban

Enyhén csökkentek a nettó bérek Romániában: az Országos Statisztikai Hivatal friss adatai szerint augusztusban átlagosan 31 lejjel kisebb volt a nettó átlagbér a júliusi fizetésekhez képest. A legnagyobb csökkenés a távközlésben és az autóiparban volt.

Augusztusban a bruttó átlagjövedelem 2 219 lej volt, ami 1,8 százalékkal kisebb a júliusi összegnél. A nettó bérek esetében ez 1 604 lejes fizetést jelent, az előző havinál 1,9 százalékkal kevesebbet: augusztusban 31 lejjel volt kisebb a nettó átlagkereset júliushoz viszonyítva. A legnagyobb nettó fizetést a kőolaj- és földgázkitermelés területén dolgozók kapták – átlag 3 948 lejt –, a legkisebbet a vendéglátóipari alkalmazottak, átlagosan 884 lejt.

Az átlagbér emelkedése azonban elmarad az inflációtól – közölte a statisztikai intézet, amely szerint az átlagjövedelem év közben is jelentős fluktuációnak van kitéve, aminek az év végi vagy az ünnepekkor osztogatott prémiumok az oka. Az augusztusi enyhe csökkenést az intézet azzal magyarázza, hogy júliusban a munkavállalók jelentős része szabadságon volt, így csökkent a termelés és a cégek jövedelme.  

A két hónap bérezése között nagyobb eltérés mutatkozik a távközlés és a gépkocsigyártás területén, ahol 8-9 százalékos csökkenés volt tapasztalható, a textil és a gyógyszeriparban – itt 6-7,5 százalékos csökkenést mutattak ki -, a csökkenés ugyanakkor 4 és 5,5 százalék között van a biztosítási piacon, de a dohánytermékek gyártásában is.

A közalkalmazottak esetében  az augusztusi bérek összességében 1,3 százalékkal csökkentek júliushoz képest, ezt az oktatásban az órára fizetett pedagógusok juttatásának lecsökkenésével, valamint a határidős szerződések lejártával magyarázzák. A közalkalmazottak körében enyhén – 0,4, illetve 0,6 százalékkal – emelkedett a közigazgatásban és a szociális ellátásban tevékenykedők fizetése.

 

Kimaradt?