Egymilliárd dollárért menne tőzsdére a Twitter

Egymilliárd dollár bevételre szeretne szert tenni a Twitter internetes közösségi oldal azáltal, hogy értékpapírjai megjelennek a tőzsdén – derül ki az amerikai tőzsdefelügyelet honlapján közzétett dokumentumból, amely a rövid hírüzenetek terjesztésére szakosodott cég értékpapír-piaci bevezetésének tervét tartalmazza.

A Twitter egyúttal – most először – hivatalos bepillantást nyújtott pénzügyeibe és forgalmi adataiba. Eszerint június végén 218 millió aktív felhasználója volt, üzleti forgalma pedig tavaly elérte a 317 millió dollárt. Tavaly mindazonáltal 80 millió dollárnyi veszteséget könyvelt el. Az idei első félévben a bevétel 253,6 millió dollárra, a veszteség 69,3 millióra rúgott.

A Twitter belépése lenne az ágazatban a legnagyobb értékpapír-piaci bevezetés a Facebook tavalyi tőzsdére lépése óta.

A Twitter kisebb, mint a Facebook volt tavaly februári tőzsde bemutatkozásakor. Utóbbi cég árbevétele a tőzsdére lépés idején a Twitterének tízszerese, aktív felhasználóinak száma pedig négyszer több volt. A Facebook kezdeti tőzsdei vesszőfutásának példáján tanulva a Twitter jóval szerényebb mennyiségű részvényt dob első körben a piacra, a kibocsátási kérelem szerint nagyjából egymilliárd dollár értékben szeretnének részvényeket eladni.

Emlékezetes, hogy a Facebook tavaly februárban 421 millió darab részvényt adott el 38 dolláros árfolyamon. A 16 milliárd dollár összértékű Facebook részvényt - amely a 38 dolláros árfolyamon akkor sokak szerint túlzottan is drága volt - a piac nehezen emésztette meg, a részvény árfolyama a kezdeti szárnyalás után hamar lejtmenetbe került és a kibocsátási árfolyam alá zuhant. Ezt a szintet legközelebb csak idén nyáron tudta újra átlépni a papír árfolyama.

A Twitter tőzsdei bevezetéséről szóló kérelemben nem szerepel kibocsátási árfolyam, azonban tekintettel a kibocsátandó részvények mennyiségére várhatóan jelentős túljegyzéssel kell majd számolni.

Kimaradt?