Az állam részesedésének csökkentésével fenyeget az RMGC

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vezetősége nem hagyja jóvá a román állam részesedésének növelését a vállalkozásban, ha a bányatervet nem a kormánnyal egyeztett formájában fogadják el.

Dragos Tănase, az RMGC vezérigazgatója szerint a cégvezetés az állami részesedés 25 százalékra való emelését, illetve a bányajáradék hat százalékra növelését bizonyos feltételekhez kötötte. Ha a parlament módosít ezeken a feltéleken, a korábbi javaslatuk esik – jelentette ki.

A kormány parlament elé küldött törvénytervezete a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról is szól. Ennek értelmében az RMGC többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot. A kitermelés után a román államot megillető bányajáradékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?