Uniós támogatás román-magyar fejlesztésekre

Több mint 50, nagyléptékű infrastrukturális beruházás valósulhat meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, miután a program közös irányító bizottsága mintegy 68 millió euró uniós támogatást ítélt oda a fejlesztésekre - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI-vel.

A program keretében például szennyvízhálózat épül Székudvaron és Kétegyházán, Csongrád megyében pedig az emlőszűrés diagnosztikai hátterét biztosító központok műszerparkját, illetve a szűrések szervezését fejleszthetik.

A közlemény szerint román-magyar együttműködési program ötödik - nagyobb, határon átnyúló jelleggel rendelkező - beruházásokat célzó pályázati felhívására 201 pályázat érkezett az eredetileg 51,4 millió eurós keretre. A pályázók által igényelt támogatás összege megközelítette a 256 millió eurót, a rendelkezésre álló Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) források ötszörösét.

A pályázatok jó minőségére tekintettel az eredeti pénzügyi keret növelésével 53 pályázatot támogatnak, több mint 68 millió euróval - írja az NFÜ.

A nyertes ötletek közül 26 a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztését célozza meg: a határon átnyúló közlekedés - a határhoz vezető és azt keresztező utak, kerékpárutak felújítása vagy építése, és környezetvédelem fejlesztése. 2 millió euró költséggel jöhet létre két szennyvízhálózat (Székudvaron és Kétegyházán), valamint Székudvaron a felszíni vizek védelmét szolgáló szennyvízkezelő állomás. {loadposition OTP}

További 27 pályázat a gazdasági, turisztikai, kutatási és egészségügyi infrastruktúra összehangolt fejlesztésére irányul. Csongrád megyében például az emlőszűrés diagnosztikai hátterét biztosító központok műszerparkját, illetve a szűrések szervezését fejleszthetik, csaknem 2 millió euró összértékben. A beruházás hosszú távú célja a határ menti térségben az emlőszűréseken való részvételi arány növelése, melynek eredményeként a korai felismerés és a korai kezelés hatására csökken az emlődaganat miatti halálozás.

Az NFÜ emlékeztet arra, hogy az eddigi felhívások eredményeként a magyar-román határon átnyúló program keretében összesen közel 400 pályázatot hagytak jóvá mintegy 150 millió eurós regionális fejlesztési alapos támogatás mellett.

Kimaradt?