Tízmillió eurós bírságot kapott a Ryanair Franciaországban

Tízmillió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a Ryanair ír fapados légitársaságot egy francia bíróság, amiért a dél-franciaországi Marseille repülőterén dolgozó alkalmazottait négy éven át az ír munkajog szerint foglalkoztatta.

A megítélt összeg megfelel annak, amelyet a felperesek, a francia társadalombiztosítás, a munkaügyi hivatal, a nyugdíjfolyósító és a dolgozók két szakszervezete követeltek a légitársaságtól. Ezenkívül 200 ezer eurós  büntetést is kiszabott a bíróság.

Az európai piacon vezető fapados légitársaságot azért jelentették fel, mert a Marseille-i repülőtéren 2007 és 2011 között folyó tevékenységét nem jelentette be Franciaországban az illetékes hivataloknak, és az itt dolgozó 127 alkalmazottját az ír munkajognak megfelelően alkalmazta.

Az ügyben illetékes aix-en-provence-i büntetőbíróság ugyanakkor elutasította az ügyészségnek azt a kérését, hogy foglalja le a Ryanair azon négy Boeing 737-es típusú repülőgépét, amelyek négy éven át voltak jelen a Marseille-i repülőtéren, s „a szabálysértések elkövetésére szolgáltak”.

Egy 2006-os kormányrendelet szerint a francia munkajog vonatkozik minden olyan légitársaságra, amely telephellyel rendelkezik Franciaországban. A Ryanair, amely többször is megpróbálta elkerülni, illetve elhalasztani a bírósági eljárást, arra hivatkozott, hogy a Marseille-i repülőtéren csak „egyszerű karbantartásra” hagyta a gépeket. Az ügyészség szerint azonban a légitársaság „játszik a szavakkal”, hiszen egyértelmű, hogy tartós tevékenységet folytat Franciaországban, amelynek bizonytékai az irodái és a két Franciaországban dolgozó vezetője. Az érintett alkalmazottak pedig mind a környéken élő emberek.

A Ryanair közleményben jelezte, hogy „fellebbez a negatív döntés és a francia hatóságok minden olyan kísérlete ellen, amellyel azt akarják elérni, hogy visszatérítse a szociális járulékokat, amelyeket már teljes egészében befizetett Írországban”.

Kimaradt?