Soros: az euróválságnak vége, de Európa akár szét is eshet

Bár Angela Merkel újraválasztása véget vethet az euró válságának, ezért olyan politikai árat kell fizetni, amely hosszú távon mégis az Európai Unió széteséséhez vezethet - véli Soros György.

A német választási kampányban tényként tálalták, hogy ha Angela Merkel nyer, akkor az euróválságot Németország fogja megoldani. Ez lehet, hogy így lesz, de ezért olyan politikai árat kell fizetni a tagállamoknak, amely hosszú távon az Unió széteséséhez vezethet - mondta Soros György egy konferencián, a németországi Kiel-ben.

A befektető szerint az euróválság megoldásának ára, hogy Németország vezetésével a tagállamokat hitelezőkre és adósokra fogják felosztani, amely éles ellentétben áll a tagállamok önkéntes, egyenlőségen alapuló társulásával. Soros szerint a hitelező-adós viszony mindig egyenlőtlen és kötelező, amely hosszú távon komoly politikai feszültségekhez vezethet. Szerinte az sem kizárt, hogy emiatt az Unió szét fog esni a jövőben.

"Az euróválságnak vége, ez akkor vált nyilvánvalóvá amikor a német választási hajrában még csak szó sem esett az ezzel kapcsolatos szabályokról. Ugyanakkor a rendszer, ami a válságból kinőtt messze nem tökéletes, míg a fővonalbeli közgazdászok azt mondják róla, hogy nem teljesen egyensúlyi, addig én azt mondom, hogy messze nem egyensúlyi ez a helyzet. Az euróválság már mostanra radikálisan átalakította az Európai Uniót, hiszen az eredeti szándék szerint egyenlő államokról szólt volna, akik önként feladják szuverenitásuk egy részét a közös érdekért. Mostanra viszont az EU hitelezőkre és adósokra osztott, egyenlőtlen és egyáltalán nem önkéntes rendszerré vált. Ha egy adós ország bajba kerül, akkor a hitelezők erőfölénybe kerülnek vele szemben, és a szabályok amiket felállítottak nem szolgálnak mást, mint hogy állandósítják ezt az állapotot" – mondta. Hozzáfűzte: ezt könnyen ítélhetik majd egyesek politikailag elfogadhatatlannak, ami akár oda is vezethet, hogy az egész Európai Uniót elpusztítja. „Egyedül a hitelezők vannak abban a helyzetben, hogy megakadályozzák ezt a kimenetelt, de hajlam egyelőre nem látszik a részükről" - fejtette ki Soros György

Kimaradt?