Stabil fizetőeszköznek bizonyult a lej

Az euróhoz viszonyítva az idén a lej bizonyult a legstabilabb európai fizetőeszköznek, a dollár azonban az összeomlás szélére került.

Az euróhoz viszonyítva az idén a lej bizonyult a legstabilabb fizetőeszköznek, a szeptember végi árfolyama ugyanis megegyezik a január eleji euró-lej árfolyammal. A lejt a horvát kuna követi, amely az elmúlt kilenc hónap alatt értékének alig 0,7 százalékát veszítette el. A többi európai fizetőeszköz ennél nagyobb mértékben értéktelenedett el az év elejétől – közölte a Noble Securities brókerház.

Szeptemberben a dollár árfolyama nagy esést mutatott a főbb devizákhoz viszonyítva, amerikai dollár az euróval szemben a piaci várakozásokkal szemben a váratlanul tovább tartó amerikai pénznyomtatási program hatására bukott héthavi mélypontra. Egyes devizapárok esetén a kilátások abba az irányba mutatnak, hogy a zöldhasú mélyrepülése még kitarthat a következő időszakban. Jelenleg ezt erősíti az a tény is, hogy hétfőn nem sikerült megállapodást elérni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, vagyis kedd reggeltől függesszék fel tevékenységüket. A megoldatlan költségvetési vita által okozott krízist tovább mélyítheti, ha nem sikerül megállapodnia a 16 700 millió dolláros „adósságplafon" felemeléséről, vagyis ha a szövetségi kormányzat újabb hitel felvétele nélkül képtelen lesz finanszírozni kiadásait.

A dollárhoz viszonyítva az összes európai deviza erősödött szeptemberben, az angol font például 4 százalékos emelkedést mutatott a hó eleji árfolyamhoz képest, de a lej két százalékot emelkedett.

A Noble Securities szerint az euró erősödésében jelentős szerepet játszott Angela Merkel németországi választási győzelme, amire még a hat hónapos várakozásokat mutató német befektetői bizalmi index a vártnál jobb emelkedése is rásegített. Az euró szeptemberben 2,3 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva, az elmúlt kilenc hónap alatt pedig összesen 2,5 százalékot emelkedett.

Kimaradt?