Ötször többet dolgozunk egy liter sörért mint az európai átlag

Közel fél órát dolgozik egy romániai egy liter sör áráért, miközben a németek esetében ez az idő alig 3,7 perc – közölte Constantin Bratu, a Romániai Sörgyártók Egyesületének igazgatója.

A sörgyártók szakmai vezetője szerint ezek az adatok a román lakosság alacsony kereseti szintjét is jól tükrözik. Bratu a két ország átlagjövedelmét, illetve az egy liter sör árának megkereséséhez szükséges időt hasonlította össze. Európai szinten összehasonlítva a hazai sörivónak egy liter italért ötször többet kell dolgoznia az európai ötperces átlagnál.

A sörpiaci eladások az első negyedévben elérték a nyolcmillió hektolitert, ez azonban a tavaly év hasonló periódusában mért adatokhoz viszonyítva megközelítőleg három százalékos csökkenést jelent. Az ágazat képviselői szerint az adatok a teljes évre is kisebbek lesznek a tavalyi eredményeknél, amikor összességében 18,2 millió hektoliterre rúgtak az eladások.  

A sörgyártók egyesülete szerint a visszaesés oka a hazai lakosság kisebb vásárlóerejében, a termésre negatívan ható szeszélyes nyárban illetve a megnövekedett adózásban kereshető. A szervezet egy korábban bemutatott felmérése szerint az erdélyiek kétharmada rendszeresen eljár sörözőbe, minden második pedig odahaza is szeret iszogatni.

Tavaly 230 ezer hektoliter sör ment exportra, de ennek szinte dupláját, vagyis 430 ezer liter sört hoztak be az országba. Itthon az eladott mennyiségnek mintegy 98 százalékát idehaza főzték, a hazai sörösök ugyanakkor a legolcsóbb, pillepalackban forgalmazott termékeket favorizálják, az eladások 52,5 százalékát ezek teszik ki.

Kimaradt?