Egy százalékkal emelkedett a lakossági gáz ára

Egy százalékkal drágul keddtől a lakossági gáz ára, az ipari felhasználók számára az áremelkedés elérheti a két százalékot. A földgáz árának október elsejei emelkedése a gázár piaci liberalizálásának egyik lépése, a következő években újabb áremelkedések következnek.

Az energiapiac liberalizálásának ütemterve szerint most ekkor két százalékkal kell emelkedjen az országban megtermelt gáz ára, a lakossági fogyasztókat érintő áremelkedés a belföldi illetve az importból származó gáz árának átlagolása következtében azonban legtöbb egy százalék lesz.

Románia a gázfogyasztásának 75 százalékát állítja elő, a többit importból fedezi. A lakosság gázfogyasztásának biztosítására az import-gáznak csak öt százalékára van szüksége. Az import-gáz ára jelenleg ezer köbméterenként 400 dollárba kerül, míg az itthon megtermelt gáz jóval olcsóbb.

A gáz lakossági ára július elsején 8 százalékkal emelkedett, az ipari termelőknek három százalékos volt az áremelkedés. Az ezt követő lépés az október elsejei áremelés lesz, majd 2014-ben tíz százalékos emelkedéssel kell számolni. Ekkor január elsején 1 százalék, április elsején 2 százalék, július elsején 3 százalék, október elsején pedig ismét három százalékkal emelkedik a gáz ára. 2015 és 2018 között összesen 12 százalékos áremelkedés van beütemezve.

A piaci liberalizációval Románia az uniós csatlakozásakor vállalat kötelezettségeinek tesz eleget, a gáz helyi piaci árát ugyanis az uniós díjszabáshoz kell igazítani.

Kimaradt?