Európai Bíróság: a késésért fizetniük kell a vasúttársaságoknak

Az Európai Unió vasúti társaságainak akkor is vissza kell fizetniük az utasoknak a menetjegyek árát, ha a vonatok például vihar, földrengés, vagy sztrájk miatt késtek - így döntött a múlt héten az Európai Bíróság a Spiegel Online cikke szerint.

Az utasok az uniós szabályozás szerint egy-két órás késés esetén visszakaphatják menetjegyük árának legalább negyedét. Két óránál több késésnél legalább a felét vissza kell kapniuk az utazás árának. Az Európai Bíróság ítélete az összes uniós ország vasúttársaságára vonatkozik, köztük a románéra is, ám nem vonatkozik légitársaságokra, a hajóközlekedésre és az omnibuszokra sem.

Az Európai Bírósághoz egy osztrák eset miatt került az ügy. Az osztrák nemzeti vasúti felügyelet ugyanis arra kötelezte volna az osztrák vasúttársaságot (ÖBB), hogy törölje azt a tételt a szabályzatából, miszerint rendkívüli esetekben nem kötelesek visszatéríteni a jegyek árát. A vasúttársaság erre nem volt hajnaldó és az osztrák alkotmánybírósághoz fordultak, akik az Európai Bíróságtól kértek segítséget az uniós jog értelmezésére.

A bíróság az ítéletet azzal indokolta, hogy a nemzetközi utasszállítási szabályozás ugyan tartalmazza azt a kitételt, hogy rossz idő, vagy sztrájk esetén nem kell kártérítést fizetni, de ez csak az olyan károkra vonatkozik, melyeket az utas a késés, vagy járatkiesés miatt szenved el. Az utasokat azért azonban kárpótolni kell, mert fizettek a szolgáltatásért a jegy árával.

A német vasúti társaság, a Deutsche Bahn azonnal érvényesíti az Európai Bíróság ítéletét - közölte a társaság szóvivője.

Kimaradt?