Körvonalazódik a Banatikum védjegy

Nyilvános közvita keretén belül vitatták meg csütörtökön Temesváron a Temes megyei RMDSZ és a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének képviselői a Banatikum védjegy tartalmi és formai kérdéseit, valamint megalapításának folyamatát. A Molnár Zsolt parlamenti képviselő által kezdeményezett találkozón szakemberek, gazdák, egyetemi tanárok és önkormányzati képviselők is részt vettek.

A tanácskozáson több alkalommal felmerült a regionális és a hagyományos termékek közötti különbség kiemelésének fontossága, valamint a Banatikum védjegy által lefedett termékek körének kérdése. A Bánság jól körvonalazott regionális identitására való tekintettel, valamint az itt fellelhető, hagyománnyal és megbecsüléssel rendelkező mezőgazdasági termékekre nézve a résztvevők számos kérdésbe közös álláspontot alakítottak ki. A vitán szó esett továbbá a védjegy céljairól, valamint a gazdáknak nyújtható, különféle formájú támogatásokról.

A találkozón Molnár Zsolt parlamenti képviselő teljes körű támogatásáról biztosította a kezdeményezőket, valamint kihangsúlyozta a védjegy által teremtendő lehetőségeket, melyek továbblépnek az egyszerű márkamegnevezés szintjén és a közösség összefogó erejévé nőhetik ki magukat.

A védjegy célja sajátos arculatot adni a régió sajátos termékeinek, mely által ösztönöznék a helyi termelők és fogyasztók kapcsolatainak megerősödését, valamint a közös márkanév alatt versenyképesebb fellépést tudnának biztosítani a bánsági termelőknek és feldolgozóknak az európai piacon.

Kimaradt?